Την 20ή επέτειο από τη γενοκτονία στη Ρουάντα τίμησε το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με μία δήλωσή του στη μνήμη των περισσοτέρων από 800.000 θυμάτων «μίας παράλογης σφαγής».

«Στεκόμαστε με δέος απέναντι στις οικογένειές τους που μπόρεσαν να βρουν το κουράγιο να συνεχίσουν και στους επιζήσαντες που επούλωσαν τις πληγές τους για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος.

Ο Ομπάμα χαιρέτισε τον λαό της Ρουάντα για την πρόοδό του «προς την επίλυση παλαιών τραυμάτων», για την απελευθέρωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συνεισφορά στις ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο «για να γλιτώσουν άλλους από τον πόνο που βίωσαν οι ίδιοι».

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες τελετές μνήμης στην πρωτεύουσα Κιγκάλι παρουσία ηγετών, ανάμεσά τους και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Οι επικριτές του Ομπάμα -σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο- τού χρεώνουν ότι δεν μεσολάβησε για την αποφυγή μίας άλλης αιματοχυσίας, αυτής που συντελείται ακόμη στη Συρία.

Το 1994, η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Ρουάντα αποφεύγοντας ακόμη και να την χαρακτηρίσει έτσι. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έχει επανειλημμένως εκφράσει την λύπη του που δεν έδρασε τότε.

«Η γενοκτονία που θυμόμαστε σήμερα και η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει πιο άμεσα μας υπενθυμίζει ότι πάντα έχουμε επιλογή», πρόσθεσε ο Ομπάμα.