Καλωσόρισε σήμερα η Ρωσία την έκκληση τριών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας να αποστασιοποιηθεί από «εξτρεμιστικές οργανώσεις» και να επιταχύνει τη διαδικασία αφοπλισμού τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας κάλεσαν χθες το Κίεβο να εφαρμόσει ορισμένες τουλάχιστον από τις βασικές αρχές της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου η οποία είχε στόχο να τερματιστεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τον έκπτωτο πλέον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η συμφωνία, για την επίτευξη της οποίας είχαν διαμεσολαβήσει τα τρία κράτη μέλη της ΕΕ, περιλάμβανε μια έκκληση προς τις οργανώσεις οι οποίες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις εναντίον της τότε κυβέρνησης να παραδώσουν όπλα που κατείχαν παράνομα. Η Ρωσία έχει καλέσει επανειλημμένα να εφαρμοστεί η συμφωνία και ειδικά να αφοπλιστούν οι ακραίες οργανώσεις.

«Οι υπουργοί… κάλεσαν να τερματιστεί η ανομία στην Ουκρανία και αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Βουλή της Ουκρανίας κάλεσε σήμερα τις δυνάμεις ασφαλείας να αφοπλίσουν τις οργανώσεις, οι οποίες διαθέτουν οπλισμό παράνομα.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία απειλούνται από ακροδεξιούς, τους οποίους αποκαλεί νεοφασίστες. Έχει κατηγορήσει την Ε.Ε. ότι ενθάρρυνε τις βίαιες διαδηλώσεις και ότι δεν έπραξε αρκετά για να πείσει το Κίεβο να χαλιναγωγήσει τους ακροδεξιούς.