Η πανδημία του κορονοϊού έχει «ανάψει» τις θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους σε διαδίκτυο -και μη. Μάλιστα, εάν θεωρεί κάποιος ότι αυτό αποτελεί… προνόμιο χωρών όπως οι ΗΠΑ, τότε στοιχεία από τη Γερμανία έρχονται να αποδείξουν ότι το θέμα αφορά μια ευρύτερη κλίμακα.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα έρευνας  του προσκείμενου στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, την οποία δημοσίευσε η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung / FAS (κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Ζeitung»), σχεδόν το 1/3 των Γερμανών έχει μια τάση να πιστεύει τις θεωρίες συνωμοσίας.

Η φράση «Υπάρχουν μυστικές δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο» βρίσκει απολύτως σύμφωνο το 11% των ερωτηθέντων. Το 19% θεωρεί ότι η φράση πιθανόν ισχύει.

Οι απαντήσεις σχετικά με ποιες είναι αυτές οι μυστικές δυνάμεις ποικίλλουν. Ένας στους έξι δεν μπόρεσε να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Το 13% των ερωτηθέντων που πιστεύουν σε τέτοιες δυνάμεις θεωρούν ότι είναι επιχειρήσεις, τράπεζες ή το «χρηματοοικονομικό κεφάλαιο».

Το 12% κατονόμασε μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA, η Mossad ή η μη υφιστάμενη  πλέον KGB, ενώ το 11% κατονόμασε «πλούσιους ανθρώπους» και «πλούσιες οικογένειες ή μεμονωμένα την οικογένεια Ροκφέλερ ή την εβραϊκή οικογένεια Ρότσιλντ».

Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα: «Την βρίσκουμε στην Ανατολή και στη Δύση, μεταξύ ηλικιωμένων και νέων, ανδρών και γυναικών», αναφέρει η μελέτη, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πεποίθηση ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία, είναι πάντως ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των υποστηρικτών του (ακροδεξιού) κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): Μεταξύ αυτών, η πλειοψηφία, το 56%, θεωρεί ότι η φράση «Υπάρχουν μυστικές δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο» ισχύει σίγουρα ή είναι πιθανόν σωστή.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα πρώτα ευρήματα μελέτης του «Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου» (Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung), την οποία δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα, πολλοί Γερμανοί δείχνουν κατανόηση για τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με αυτήν, το 10% των ερωτηθέντων είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, ενώ το 20% δείχνει κατανόηση για τις διαδηλώσεις αυτές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.