Η Συρία έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής σχεδόν το ήμισυ του χημικού της οπλοστασίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει καταστραφεί το 45,6% των χημικών ουσιών Κατηγορίας 1, οι οποίες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες, καθώς και των ουσιών της Κατηγορίας 2.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΑΧΟ, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη, η Συρία παραμένει δεσμευμένη στην καταστροφή ολόκληρου του χημικού της οπλοστασίου έως την 30ή Ιουνίου. «Δύο φορτία μεταφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα από το λιμάνι Λαττάκεια (της Συρίας) σε νορβηγικά και δανέζικα πλοία με σκοπό την καταστροφή τους εκτός της χώρας». Επίσης, η Συρία έχει παραδώσει όλο το απόθεμα του φονικού αερίου μουστάρδας που διέθετε.

Νωρίτερα εντός του μήνα ο ΟΑΧΟ είχε ανακοινώσει πως η Συρία έχει αυξήσει «το ρυθμό αφαίρεσης ή καταστροφής του οπλοστασίου της αν και παραβίασε ορισμένες κρίσιμες προθεσμίες».

«Η Συρία βρίσκεται πίσω στο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο μπορεί ακόμα να προλάβει (να τηρήσει) την προθεσμία», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Μάικλ Λούαν, εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί τα χημικά να απομακρυνθούν από τη Συρία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, ωστόσο η διαδικασία αυτή καθυστέρησε σημαντικά εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Συρία οφείλει να παραδώσει και τους 1,300 τόνους χημικών που διαθέτει για να καταστραφούν ως τα μέσα του 2014.