Ένα διεθνές δίκτυο που οργάνωνε την αποστολή τζιχαντιστών κυρίως στη Συρία εξαρθρώθηκε στην Ισπανία και το Μαρόκο με τη σύλληψη επτά ανθρώπων και στις δύο χώρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ισπανία, τρεις στη Μελίγια και ένας στη Μάλαγα, μεταξύ αυτών ο επικεφαλής του δικτύου, και τρεις στο Μαρόκο», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται «για το πιο σημαντικό δίκτυο αποστολής τζιχαντιστών στη Συρία και σε άλλες περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις».

Η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις.

Σε διαφορετική ανακοίνωση οι μαροκινές αρχές διευκρίνισαν ότι οι τρεις άνθρωποι που συνελήφθησαν στο βασίλειο βρίσκονταν στην Λάρουι, 20 χιλιόμετρα νότια της Μελίγια.

Πρόκειται για τον εγκέφαλο του δικτύου, ο οποίος διέμενε στη Λάρουι προτού εγκατασταθεί στον ισπανικό θύλακα, απ’ όπου «έστειλε μια ομάδα εθελοντών διαφορετικών εθνικοτήτων για να πάνε να πολεμήσουν στο Μαλί, τη Συρία και τη Λιβύη», σημείωσε το μαροκινό υπουργείο Εσωτερικών.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατικού Συντονισμού «χαρακτήρισε αυξημένη την απειλή μιας ισλαμιστικής επίθεσης στην Ισπανία», υπογράμμισε από την πλευρά του το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Είναι προφανές ότι η Ισπανία βρίσκεται μεταξύ των στρατηγικών στόχων του παγκόσμιου τζιχάντ», πρόσθεσε.

Από το 2004 έχουν συλληφθεί στην Ισπανία 472 τζιχαντιστές, ενώ από τον Απρίλιο του 2012 ως τον Νοέμβριο του 2013, 20 τζιχαντιστές, ηλικίας 15 έως 49 ετών, έφυγαν από την Ισπανία για να πολεμήσουν στη Συρία.

Στο μεταξύ δικαστική πηγή της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα που οργάνωναν την αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία, εκ των οποίων τρεις τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Τα τέσσερα πρόσωπα, 21 ως 28 ετών, κατηγορούνται για σχέση με εγκληματίες που εμπλέκονται σε τρομοκρατική οργάνωση, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων και απάτη, διευκρίνισε η πηγή αυτή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.