Η Ρωσία και η Ουκρανία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο 50 κρατών που θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί η ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο.

Το Κίεβο είχε ζητήσει την έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Εταιρικής Σχέσης στο οποίο μετέχουν οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες 22 χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας.

«Αναμένουμε μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συμμάχων και εταίρων για την κατάσταση στην Ουκρανία», είπε η Ρομέρο, διευκρινίζοντας ότι έχουν προσκληθεί όλα τα μέλη του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τη συνεργασία του με τη Μόσχα.

Αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Τζεμίλεφ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον Αμερικανό Αλεξάντερ Βέρσμποου. Οι Τάταροι της Κριμαίας ανησυχούν για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στη χερσόνησο, στο οποίο οι κάτοικοι θα κληθούν να απαντήσουν εάν επιθυμούν την ένωση με τη Ρωσία. Πολλοί από τους Τατάρους, που αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού της Κριμαίας, διαφωνούν έντονα με το ενδεχόμενο αυτό και η ηγεσία τους έχει ζητήσει να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα