Οι ετήσιες απολαβές του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της πετρελαϊκής εταιρείας Royal Dutch Shell Πίτερ Βόζερ μειώθηκαν κατά το ήμισυ στα 11,2 εκατομμύρια δολάρια το 2013, εξαιτίας των απογοητευτικών επιδόσεων της εταιρείας.

Ωστόσο, η αμοιβή του Βόζερ για το περασμένο έτος ήταν και πάλι κατά πολύ υψηλότερη από αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου της βρετανικής BP, παρά το ότι οι αποδοχές του Μπομπ Ντάντλεϊ τριπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά στα 8,7 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ετήσιος μισθός των συγκεκριμένων ανώτερων στελεχών των δυο ευρωπαϊκών πετρελαϊκών κολοσσών παραμένει πάντως πολύ κατώτερος από τα μισθολογικά επίπεδα των συναδέλφων τους στους πετρελαϊκούς κολοσσούς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Ρεξ Τίλερσον ενθυλάκωσε συνολικά 40 εκατομμύρια δολάρια το 2012, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι ο βασικός μηνιαίος μισθός του νέου διευθύνοντος συμβούλου, Μπεν φαν Μπόιρντεν θα υποχωρήσει για τη φετινή χρονιά στα 1,95 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 2,25 εκατομμύρια δολάρια που ήταν ο μηνιαίος μισθός του Βόζερ, ο οποίος παραιτήθηκε στο τέλος του 2013 και έχει μέχρι το τέλος του Μαρτίου ρόλο «συμβούλου» του νέου επικεφαλής της εταιρείας. Για υπηρεσίες τριών μηνών θα λάβει ποσό 730.000 δολαρίων.

Η Royal Dutch Shell ακύρωσε στις αρχές του έτους ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα γεωτρήσεων στην Αρκτική και ανακοίνωσε μείωση των δαπανών της μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών κερδών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, που ήταν το λιγότερο κερδοφόρο τα τελευταία πέντε χρόνια. «Η απόδοση των επιχειρήσεων το 2013 ήταν απογοητευτική. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα των αμοιβών για το τρέχον έτος», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής αποδοχών της εταιρείας.