Είναι όλοι ντυμένοι το ίδιο. Φορούν μια απλή, λευκή στολή, που έχουν φτιάξει μόνοι τους από ανακυκλώσιμα υλικά, έχουν τα μαλλιά τους χτενισμένα προς τα πίσω, τα πρόσωπα και τα χέρια τους είναι βαμμένα άσπρα (και με λίγη χρυσόσκονη για να γυαλίζει) και στις πλάτες τους φορούν φτερά, που έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι.

Στέκονται δίπλα σε αυτοκινητοδρόμους, δημόσια κτίρια και άλλα σημεία της πόλης κρατώντας υπομονετικά πλακάτ με διάφορα χριστιανικά μηνύματα που έχουν γράψει οι ίδιοι επάνω σε αυτά.

Είναι οι «άγγελοι» της πόλης Χουάρες (Ciudad Juárez) του Μεξικού.

Αυτοαποκαλούνται «Los Ángeles Mensajeros» (στα ισπανικά: οι άγγελοι αγγελιοφόροι) και ως σκοπό έχουν να μεταφέρουν το μήνυμα του Ιησού Χριστού, σε μια πόλη που τα ποσοστά εγκληματικότητας… κατέχουν τα πρωτεία.

Η πόλη Juárez το 2009 είχε χαρακτηριστεί ως «το πιο βίαιο μέρος της Γης μετά τις εμπόλεμες ζώνες», αναφέρει η Wikipedia.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Μεξικού, βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ και είναι διεθνώς γνωστή ως «η πόλη των νεκρών γυναικών».

Εκατοντάδες νεαρές γυναίκες έχουν εντοπιστεί πεταμένες, θαμμένες και κατακρεουργημένες σε διάφορα σημεία της πόλης, με τους ενόχους να παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ στην είσοδο της πόλης, τους επισκέπτες υποδέχονται μεγάλοι ροζ σταυροί που έχουν τοποθετηθεί εκεί, αφιερωμένοι στη μνήμη τους.

Οι νεαροί «άγγελοι» της πόλης Juárez είναι χριστιανοί ευαγγελιστές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας odditycentral.com, και μεταφέρουν μηνύματα ειρήνης και αγάπης στους κατοίκους της περιοχής τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιοι.

Στέκονται σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις και τόπους όπου έχουν διαπραχθεί εγκλήματα, κρατώντας τα πλακάτ τους, τα οποία αναφέρουν μηνύματα όπως: «Αναζητήστε τη συγχώρεση του Θεού», «Εσύ που σκοτώνεις αστυνομικούς. Σταμάτα! Από τον: Ιησού Χριστό», «Διεφθαρμένε αστυνομικέ αναζήτησε το Θεό» και «Προς τις Αρχές: τίποτα δε μπορεί να γίνει μακριά από το Χριστό».

«Οι άνθρωποι μάς προσέχουν γιατί, αντί να κάνουμε κακά πράγματα, όπως άλλοι νεαροί της ηλικίας μας, εμείς κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα στην πόλη μας» ανέφερε η Cynthia Gutierrez, μία από τους «αγγέλους».

Η πόλη έχει πληθυσμό 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων και τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν σημειωθεί εκεί πάνω από 9.000 δολοφονίες.


«Προσπαθούμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους εμπόρους ναρκωτικών, στους εκτελεστές, στους κακοποιούς» είπε ένας άλλος «άγγελος». «Κάποιοι πιστεύουν ότι κάνουμε το σωστό, άλλοι νομίζουν ότι είμαστε λάθος. Εγώ νομίζω ότι είναι σωστό να προσπαθείς να ‘ξυπνήσεις’ τη συνείδηση κάθε ατόμου που πηγαίνει προς το λάθος δρόμος» πρόσθεσε.

Όλοι οι «άγγελοι» της πόλης Juárez πηγαίνουν στην ίδια εκκλησία, που ονομάζεται «Ψαλμός 100» (Psalm 100) και βρίσκεται στη γειτονιά Tierra Nueva (Νέα Γη), μια περιοχή που δοκιμάζεται από τη βία και το έγκλημα.

Σύμφωνα με τον ιεροκήρυκα Carlos Mayorga, η ιδέα των αγγελιοφόρων της πόλης προέκυψε πριν από μερικά χρόνια: «Τα παιδιά επέλεξαν 25 στρατηγικές τοποθεσίες σε όλη την πόλη, που ήθελαν να στοχεύσουν. Δεν αναφερόμαστε στην εκκλησία μας, γιατί θέλουμε τα μηνύματά μας να είναι καθολικά. Πηγαίνουμε σε κεντρικές διασταυρώσεις, σε γέφυρες, στεκόμαστε έξω από αστυνομικά τμήματα, καθώς και σε τόπους εγκλημάτων. Μεταφέρουμε ένα άμεσο μήνυμα. Απευθυνόμαστε στους εμπόρους ναρκωτικών, στην οργάνωση των Zetas και στο καρτέλ Juarez Cartel. Λέμε στους διεφθαρμένους αστυνομικούς να μην ενθαρρύνουν το οργανωμένο έγκλημα, ούτε όλες τις άλλες εγκληματικές ομάδες που έχουν καταστρέψει την κοινωνία μας».

Οι 25 αγγελιοφόροι φορούν τις στολές τους τα σαββατοκύριακα, όταν δεν έχουν σχολείο.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο 19χρονος Daniel Diaz, ο οποίος παλαιότερα ήταν κλέφτης και χρήστης ναρκωτικών. Ο ίδιος λέει ότι η πίστη του στο Χριστό, άλλαξε τη ζωή του: «Όταν είπα στους φίλους μου για την αλλαγή αυτή, δε με πίστεψαν. Νόμιζαν ότι τους έκανα πλάκα. Μου είπαν ότι ήμουν τρελός, γιατί κανείς δε μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια μέρα. Όταν όμως βάλεις κάτι στο μυαλό σου, μπορείς να το πετύχεις» είπε χαρακτηριστικά.

Οι νεαροί «άγγελοι» δε διστάζουν να βγουν με τα πλακάτ τους στους δρόμους ακόμη και τη νύχτα, σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες γειτονιές της πόλης, που ελέγχονται πλήρως από βίαιες συμμορίες.

«Μια μέρα καθώς περπατούσα, είδα μπροστά μου τους αγγέλους και σκέφτηκα ότι ήταν όμορφο να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους, που προσπαθούν να μεταφέρουν ένα θετικό μήνυμα. Προσπαθούν να κάνουν κάτι, για να αλλάξουν όλα τα κακά πράγματα που συμβαίνουν εδώ στη Juárez» είπε από την πλευρά της η Nora Ramos, κάτοικος της περιοχής.