«Κακή ιδέα το τηλεφώνημα Αναστασιάδη στον Πούτιν για τον Ερντογάν»

«Ο Κύπριος πρόεδρος αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες» αναφέρει δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung


ΚΟΣΜΟΣ
19:25
03/08/2020
«Κακή ιδέα το τηλεφώνημα Αναστασιάδη στον Πούτιν για τον Ερντογάν»
38
loading

«Εξαιρετικά κακή ιδέα» χαρακτηρίζει η Süddeutsche Zeitung την απόφαση της Κύπρου να ζητήσει τη συνδρομή της Ρωσίας στη διένεξη με την Τουρκία, όπως μεταδίδει η dw.com. .

«Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Μπροστά στις ακτές του νησιού του βρίσκονται δυο τουρκικά ερευνητικά πλοία, τα οποία ψάχνουν στο βυθό για φυσικό αέριο χωρίς να έχουν την αναγκαία άδεια της Κύπρου.

Η ενέργεια των τουρκικών πλοίων συνιστά σαφή παραβίαση δικαίου, στοχευμένη πρόκληση και καλά μετρημένη κίνηση του συνήθως χοντροκομμένου τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στην πολύπλοκη σύγκρουση για τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Όπου δεν τα καταφέρνει, θέλει να ωθεί τους αντιπάλους του σε διαπραγματεύσεις.

Γι΄ αυτό και ο εξαιρετικά ανυπεράσπιστος πρόεδρος της Κύπρου τηλεφώνησε στη Μόσχα ζητώντας τη διαμεσολάβηση του εκεί προέδρου. Τον κάλεσε να μιλήσει με τους Τούρκους και να τιθασεύσει τον Ερντογάν.

Ήταν μια κακή ιδέα. Δεν υπάρχει μάλλον πιο ακατάλληλος άνθρωπος για να μεσολαβήσει στη Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου. Ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής.

Διότι η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα τόσο στη Μεσόγειο όσο και έναντι της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας. Υπό αυτή την έννοια είναι ακόμη πιο παράλογο ότι ο πρόεδρος μιας ευρωπαϊκής χώρας τηλεφώνησε στη Μόσχα και όχι στις Βρυξέλλες.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ θα μπορούσαν να θυμίσουν στους Κύπριους ποιους στρατηγικούς στόχους ακολουθεί ο Πούτιν: την αποδυνάμωση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Παραδοσιακά η Μόσχα αναζητεί πρόσβαση στη Μεσόγειο και θέλει να διατηρεί εκεί στρατιωτικές βάσεις.

Υπό τον Πούτιν αυτό δεν έχει αλλάξει, σε σχέση με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η ρωσική συμμετοχή στις συγκρούσεις σε Συρία και Λιβύη αποσκοπεί στο να προσφέρει στο Κρεμλίνο λιμάνια βαθέων υδάτων και στρατιωτικά αεροδρόμια στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ.

Ως προς το ερώτημα τι ρόλο παίζει η Κύπρος για το ΝΑΤΟ, η Λευκωσία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το νησί θεωρείται το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της δυτικής συμμαχίας στη Μεσόγειο. Οι Βρετανοί διαθέτουν στην Κύπρο αεροπορική βάση και έναν σταθμό παρακολούθησης.

Αστεία και ανόητη ενέργεια

Η ΕΕ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον Ρώσο πρόεδρο όταν τα μέλη της μαλώνουν μεταξύ τους. Ως διαμεσολαβητής μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου ο Πούτιν θα αξιοποιούσε την ευκαιρία για να διχάσει ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό στρατόπεδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται ούτως ή άλλως σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ εξαιτίας των προσφύγων, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δε πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας ασκούν εδώ και χρόνια από κοινού (ενίοτε και ο ένας εναντίον του άλλου) μια πολιτική η οποία πλήττει τόσο την ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ.

Το να δίνεις σε αυτούς τους δυο ηγέτες τη δυνατότητα να λύσουν τη διαμάχη στο Αιγαίο κατά το δοκούν θα ισοδυναμούσε με πολιτική χρεοκοπία της ΕΕ. Πριν από 10 μέρες τουρκικά ερευνητικά ήθελαν να κάνουν έρευνες μπροστά στο Καστελλόριζο στις ακτές της Τουρκίας.

Και αυτό θα συνιστούσε παράβαση δικαίου. Τουρκικές και ελληνικές φρεγάτες είχαν έρθει επικίνδυνα κοντά.

Η καγκελάριος Μέρκελ και Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατάφεραν όμως να μεσολαβήσουν. Γιατί να μην μπορούν να το κάνουν και αυτή τη φορά Βρυξέλλες και Βερολίνο;

Το να ζητάει ένας Ευρωπαίος ηγέτης - η χώρα του οποίου απολαμβάνει της προστασίας του ΝΑΤΟ - τη βοήθεια του Κρεμλίνου δεν είναι απλώς αστείο, αλλά και ανόητο. Γιατί δηλαδή να μην μπορέσει η Μέρκελ να μεσολαβήσει μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας;».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

38
σχόλια
 1. avatar Αρίστειδης ο δίκαιος

  Δηλαδή όταν γράφετε ότι βλέπει να προσπαθούν εκτός από τα εδάφη της να περνούν και τον φυσικό πλούτο; Ενώ είναι κάτω από την, \"ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΟΥ ΝΆΤΟ\" ΚΆΘΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΘΈΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΑΨΗΦΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΊΝΔΥΝΟ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΊΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΈΚΑΝΕ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΈΚΑΝΕ Ο ΙΔΙΟΣ. ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΎΘΙ. ΒΈΒΑΙΑ ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΣΕΡ ΤΗΣ ΑΙΓΎΠΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΨΗΦΗΣΕ ΤΟ ΝΆΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΈΛΗΞΕ

 2. avatar Poseidonas D

  Καλησπέρα φίλοι και φίλες η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στης πλάτες της γιατί όταν περιμενουμε βοήθεια από άλλους πάλι από κάτω θα είμαστε να στηριχτούμε στα χέρια μας και στα πόδια μας τα αλλά που λένε μερικοί είναι πράσινα άλογα καλά λέτε η ΕΕ τι μας προσφέρει μόνο σκλαβια από το ΝΑΤΟ διχτατοριες δολοφωνιες αυτά που φενονται από που απιλητε η Ελλάδα ? Από χώρα του ΝΑΤΟ δεν μας απειλεί η Αργεντινή η Αίγυπτος η νότια Αφρική και αυτοί που κυβερνούν τη χώρα τους χριαζονται για να φυλάνε τα κεφάλια τους γιατί είναι οι αστικές τάξεις της κάθε χώρας το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μας λιώσουν εμάς τους δουλευταδες γιαυτο το μόνο που φοβούνται είναι να αλλάξουμε το Σύνταγμα τους και να κάνουμε το δικό μας των δουλευταδων

 3. avatar 18/10

  Λάθος μεγάλο, έπρεπε να πάρει τηλέφωνο τον Αμην Νταντά!

 4. avatar Ποια ΕΕ

  Γερμανοί και Τουρκοι συνεργάζονται,σε πολλά.

 5. avatar Ανώνυμος ο Έλλην

  Και στους δύο παγκόσμιους πολέμους οι\"φίλοι γείτονες\" ήταν με τους Γερμανούς και αυτά οι Γερμανοί δεν το ξεχνάνε επίσης οι Τούρκοι είναι οι καλύτεροι πελάτες στα όπλα τους. Θέλετε τίποτα περισσότερο από αυτό ???

 6. avatar Κέντρο Μακεδόνας

  Βρε αδέρφια η Γερμανία δεν έχει στρατό ποιός τής έδωσε τό δικαίωμα νά επεμβαίνει σέ τέτοια πράγματα; Ο Τούρκος ελίσσεται σάν φίδι πού είναι καί εκμεταλλεύεται άριστα τίς ευκαιρίες. Εμείς τί κάνουμε; 200 χρόνια κλείνουμε σάν Νεοέλληνες, δεν βλέπουμε τουλάχιστον την ιστορία. Ας βάλουμε λίγο μυαλό, Ντροπή μας. Ο νοών νοητό.

 7. avatar Ταδοπουλος

  Μόνο ανάπτυξη πυρηνικών όπλων τσέπης από την Ελλάδα είναι η λύση. Τα νησιά πρέπει να τα βλέπουμε σαν νησιδες εν μέσω Αιγαίου όλου ξηρας

 8. avatar Μπογεας Δημητριος

  Η Κύπρος ήταν απικοια Εγγλεζων λογικό δεν είναι να έχουν κιου ανώτερο Ευρώπη Αμερική γνωρίζουν στο μέλλον τι θα γίνει στο Αιγαίο βλέπεις η καραμέλα προσφέρετε σήμερα και αρέσει μακάρι να πήγαιναν και με τη Κίνα όχι μονοπώλια ο κόσμος τι χρωστά να πληρώνει τέλος...

 9. avatar Παύλος Παυλίδης

  Αυτός που έγραψε το άρθρο δεν ξέρει τι του γίνεται, δεν υπάρχει αντικειμενική άποψη και φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι με την Γερμανία.
  Καλά έκανε ο κύριος Αναστασιάδης, γιατί λογικά βαρέθηκε μόνο λόγια και κουραφεξαλα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πράξεις τίποτα. Εύγε ίσως πάρουν μάθημα μερικοί μερικοί. Υπάρχουν και αλλού συμμαχίες άντε να ξυπνάμε σιγά σιγά.

 10. avatar Λελ

  Από πότε η Κύπρος είναι στο ΝΑΤΟ;!

  Παντού ξερόλες αυτοί οι ΑΡΔ τελικά. Παγκόσμια πληγή.

 11. avatar Πανος Christak

  θα ισοδυναμούσε με πολιτική χρεοκοπία της ΕΕ. Είναι για γέλια να το λένε αυτό οι γερμαναράδες... Έχει πεθάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτικά οσονουπω και οικονομικά

 12. avatar Νίκος Τ

  Από την στιγμή που η ΕΕ με πρωτοκαθεδρια της Γερμανίας σφυρίζει αδιάφορα για ότι κάνει η Τουρκία και το αμερικανικο νάτο με αρχηγό τον Τρυμπ έχει αλησβεριση. με τον ερντο σε ποιον θα έπρεπε να απευθυνθεί για βοηθεια

 13. avatar Gaour

  Πού ήταν η Γερμανία όταν σουλατσάρουν οι Τούρκοι κάθε μέρα στα ύδατα της Κύπρου τώρα τους έτσουξε ας περιμένουν στην ουρά να δούμε τι θα πει ο Πούτιν οι Γερμανοί είναι μία καταστροφή για την Ευρώπη και έχει αποδειχθεί από την πιο παλιά ιστορία δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλάνε για Ευρώπη αυτοι οι ούννοι

  1. avatar Κωστίκας

   Πολύ σωστά

 14. avatar De Harry

  Ο γράφων του άρθρου είναι προφανέστατα αδιάβαστος. Η ιστορία επαναλαμβανετε κι ο Γερμανός είναι ένας εταίρος που βάζει σε κυνδινο το έθνος τα τελευταία 200 χρόνια. Επομένως θα ψάξουμε για βοήθεια οπουδήποτε... Μέχρι να γίνουμε Ισραήλ... Η μόνη λύση.

  1. avatar Κωστίκας

   Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου

  2. avatar Jalex

   Αμήν και πότε

 15. avatar Γ.Στας

  Περίπλοκη τριπλόματία και ο αδύνατος κρίκος σπάει και είμαστε εμείς η φτωχή και μικρή αγορά.
  Η Γερμανία δεν θέλει με κανέναν τρόπο η Κύπρος να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία .
  Η Γερμανία όμως θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Τουρκία για πολλούς λόγους.
  Η Ε Ε και το ΝΑΤΟ έχασαν και χάνουν την εμπιστοσύνη πολλών κρατών και οι συμμαχίες και οι φιλίες αυτών κλονίζονται.
  Ο πατέρας μου έλεγε όταν ειμουν μικρός
  Γιε μου αν δεν φτάνεις να ξυστείς μόνος σου , η περιμένεις να σε ξύσει άλλος.
  Βοήθεια από κανέναν, μόνον με καπια ανταλλάγματα ...

 16. avatar Κύπρος

  Τι ειναι αυτό που σας πρόσφερε - προσφέρει η Κύπρος και την υποστηρίζετε ? Επί χρόνια ρούφαγε τα χρηματα μας ( και οχι μονο τα δικά μας ) οταν η οικονομία της ήταν και παραμένει πιο ισχυρή, θυμάστε την λίρα οταν είχε ακομα και υψηλότερη αξία απο την αγγλική ? δωρεάν παιδία στην Ελλάδα για τα παιδια τους οταν τα δικά μας θέλαν διαβατήριο, κλπ. Για πιο λόγο τους υποστηρίζετε ? Για τον ίδιο λόγο θα έπρεπε μα υποστηρίζετε και αλλα κράτη τα οποία δεν μας ζήτησαν τίποτα ποτε αλλα εχουν ανάγκη !

 17. avatar Αναντικατάστατος

  Δεν νοείται Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Γερμανία εντός της, τελεία και παύλα.

 18. avatar ξεκαλτσωτος

  Πολιτικη της χειραψιας...
  η φωτο τα λεει ολα.....
  *μειδιαματα τζοκοντας
  σε σενάριο μιας [...]
  ματια που κοιταν αλλου
  και παρόλες του κιλού*

  1. avatar ξεκάλτσωτος

   Η λεξη τσοντα ειναι χυδαια;;
   απο ποτε;;
   τσοντα ειναι η μικρη προσθηκη πχ υφασματος- προεκτασης- κεφαλαιου κλπ κλπ
   η χυδαιοτητα ειναι στο γονιδιωμα στου λογοκριτη μου...
   ελπιζω ναναι το γνωστο έρμα της πειραιως τροφιμος σαλταρη

 19. avatar sssssss

  Η κινηση Αναστασιαδη ετσουξε πολυ στα ΕΣ-ΕΣ

 20. avatar vast

  Είπαν αυτοί που εκπαίδευσαν τους Τούρκους να κάνουν όλες τις γενοκτονίες, που ακόμα και φέτος που λένε τις βλακείες τους, τους πουλάνε όπλα.... αυτοί που δεν έχουν βλέψεις .... γελοίοι....

  Τους χαλάνε τη σούπα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει