Η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο προειδοποίησε σήμερα για «τον υπαρκτό κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία, μετά τις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων στο Κίεβο.

«Με τη μεγαλύτερη ανησυχία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αποφύγουμε τον υπαρκτό κίνδυνο ενός εμφύλιου πολέμου επί θύραις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μπονίνο.

«Η σοβαρότητα των επεισοδίων στο Κίεβο φέρνει τον ουκρανικό λαό αντιμέτωπο με μια δραματική κατάσταση, μια απαράδεκτη βία που ως Ευρωπαίοι καταδικάζουμε», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η ιταλίδα υπουργός.

Η Μπονίνο επανέλαβε «την έκκληση προς τις ουκρανικές αρχές» να τερματίσουν τις «βίαιες, τυφλές και δυσανάλογες αντιδράσεις απέναντι στις λαϊκές διαμαρτυρίες, που πρέπει να διεξάγονται με ειρηνικό τρόπο».

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πλέον τις βιαιότητες κατά του πληθυσμού, ούτε τις προκλήσεις των εξτρεμιστικών και βίαιων άκρων», υπογράμμισε η ιταλίδα υπουργός.

«Παρά το γεγονός ότι το περιθώριο για διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μοιάζει να έχει μειωθεί κι άλλο τις τελευταίες ώρες, δεν υπάρχει καμία άλλη πραγματική εναλλακτική από την επανέναρξη του διαλόγου», διαβεβαίωσε η ίδια.

«Σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία δεν αποκλείουμε την προσφυγή σε έκτακτα μέτρα», κατέληξε η Μπονίνο, αναφερόμενη στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.