Οι αρχηγοί των δυνάμεων ασφαλείας της Βόρειας Κορέας και πιθανόν ακόμη και ο ίδιος ο Ανώτατος Ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διεθνή δικαιοσύνη επειδή διατάσσουν συστηματικά βασανιστήρια, προκαλούν λιμοκτονίες και προχωρούν σε μαζικούς φόνους που πλησιάζουν σε γενοκτονία, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, ο αυστραλός συνταξιούχος αρχιδικαστής Μάικλ Κίρμπι, δήλωσε σήμερα, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να επικαλείται την άγνοια ως δικαιολογία για την αδράνειά της.

«Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τόσοι και τόσοι άνθρωποι είπαν: Δεν ξέραμε», δήλωσε ο Κίρμπι παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη. «Τώρα η διεθνής κοινότητα ξέρει», συνέχισε αναφορικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καταγγέλλονται στην έκθεση. «Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να δικαιολογηθεί μια απουσία δράσης λέγοντας: Δεν ξέραμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των προσώπων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Βόρεια Κορέα, ο Κίρμπι απάντησε πως «μπορεί να είναι εκατοντάδες», υπογραμμίζοντας ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν φέρει «ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης».

Οι ερευνητές ενημερώνουν εξάλλου στον Κιμ με επιστολή τους πως συμβουλεύουν τον ΟΗΕ να παραπέμψει τη Βόρεια Κορέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ώστε να εξασφαλισθεί πως θα λογοδοτήσουν οι όποιοι ένοχοι, «περιλαμβανομένου ενδεχομένως και εσάς του ιδίου».

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως απορρίπτει «κατηγορηματικά και πλήρως» την έκθεση των ερευνητών, την οποία αποκάλεσε «προϊόν πολιτικοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της ΕΕ και της Ιαπωνίας σε συμμαχία με την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ».

Η άνευ προηγουμένου δημόσια προειδοποίηση και μομφή προς έναν εν ενεργεία αρχηγό κράτους από την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ είναι πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες για να πεισθεί η απομονωμένη χώρα να περιορίσει το πρόγραμμά της για τα πυρηνικά όπλα, καθώς και τις πολεμοχαρείς αντιπαραθέσεις της με τη Νότια Κορέα και τη Δύση.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ αναφέρουν ότι είπαν επίσης στον κύριο σύμμαχο του Κιμ, την Κίνα, ότι ενδέχεται «να διευκολύνει και να υποθάλπει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στέλνοντας μετανάστες και λιποτάκτες πίσω στη Βόρεια Κορέα, όπου αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και εκτέλεση – μια κατηγορία την οποία έχουν απορρίψει κινέζοι αξιωματούχοι.

Καθώς μια παραπομπή στο ΔΠΔ δεν είναι πιθανή, δεδομένου του πιθανότατου βέτο της Κίνας σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση εκ μέρους δυτικών δυνάμεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γίνονται επίσης σκέψεις να συσταθεί κάποιας μορφής ειδικό δικαστήριο για τη Βόρεια Κορέα, είπαν στο Ρόιτερς διπλωματικές πηγές και πηγές στον ΟΗΕ.
«Συγκεντρώσαμε όλες τις μαρτυρίες και δεν μπορούμε απλώς να σταματήσουμε και να περιμένουμε 10 χρόνια. Η ιδέα είναι να συνεχισθεί η δουλειά», δήλωσε μια πηγή.

Ο Κίρμπι δήλωσε στο Ρόιτερς ότι τα εγκλήματα που κατέγραψε η ομάδα του σε μια έκθεση 372 σελίδων θυμίζουν αυτά που διαπράχθηκαν από τους Ναζί κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Μερικά απ’ αυτά είναι εντυπωσιακά παρόμοια», δήλωσε. «Δόθηκαν μαρτυρίες… σχετικά με τα στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που ήταν υποσιτισμένοι, που ουσιαστικά πέθαναν από την πείνα και στη συνέχεια τους έβαλαν σε δοχεία και τους έκαψαν και μετά τους έθαψαν… Η διαχείριση των πτωμάτων είναι καθήκον των άλλων κρατουμένων στα στρατόπεδα», δήλωσε.

Στην έκθεση των ανεξάρτητων ερευνητών καταγράφονται ωμότητες που περιλαμβάνουν φόνους, βασανιστήρια, βιασμούς, απαγωγές, συνθήκες δουλείας, λιμοκτονία και εκτελέσεις.

«Η σοβαρότητα, η κλίμακα και η φύση αυτών των παραβιάσεων αποκαλύπτουν ένα κράτος με το οποίο δεν μπορεί να παραλληλισθεί κανένα άλλο στο σύγχρονο κόσμο», προστίθεται.

Τα ευρήματα προέκυψαν από μια έρευνα ενός χρόνου. Στην τριμελή Επιτροπή Έρευνας δεν επιτράπηκε η είσοδος στη Βόρεια Κορέα. Έτσι η Επιτροπή συγκέντρωσε δημόσιες μαρτυρίες από αποσκιρτήσαντες στη διάρκεια ακροαματικών συνεδριάσεων στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που αποσκίρτησαν είναι ο Σιν Ντονγκ-Χιούκ, ο οποίος έδωσε φρικτές περιγραφές για τη ζωή του και τη δραπέτευσή του από ένα στρατόπεδο κρατουμένων. Όταν ήταν 13 χρόνων, ενημέρωσε ένα φρουρό της φυλακής για το σχέδιο της μητέρας του και του αδελφού του να δραπετεύσουν, με αποτέλεσμα να εκτελεσθούν και οι δύο, σύμφωνα με ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή του που έχει τίτλο «Δραπέτευση από το Στρατόπεδο 14».

Η διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέας στη Γενεύη απέρριψε τα ευρήματα λίγο πριν δημοσιοποιηθούν. «Θα συνεχίσουμε να απαντάμε έντονα και μέχρι τέλους σε οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή καθεστώτος και σε οποιαδήποτε πίεση υπό το πρόσχημα της ‘προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρεται στη δήλωση.
Οι καταχρήσεις διαπράττονται κυρίως από αξιωματούχους σε οργανισμούς οι οποίοι λογοδοτούν τελικά στον Κιμ –κρατική ασφάλεια, υπουργείο Λαϊκής Ασφάλειας, στρατός, δικαστικό σώμα και Εργατικό Κόμμα της Κορέας–, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Μπορεί κανείς να συμπεράνει πως οι αξιωματούχοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενεργούν υπό το δικό σας προσωπικό έλεγχο», γράφει ο Κίρμπι στην τρισέλιδη επιστολή προς τον Κιμ που δόθηκε στη δημοσιότητα ως μέρος της έκθεσης.

Η ομάδα συνιστά στοχευμένες κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον πολιτικών αξιωματούχων και στρατιωτικών διοικητών που είναι ύποπτοι για τα χειρότερα εγκλήματα. Δεν αποκαλύπτει ονόματα, αλλά αναφέρει ότι έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα με βάση τις αποδείξεις και τις μαρτυρίες.

Η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποίησε τα τρόφιμα «ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού» και την «εσκεμμένη λιμοκτονία» για να τιμωρήσει πολιτικούς και ποινικούς κρατουμένους, σύμφωνα με την ομάδα των 12 ερευνητών.

Το κράτος παρακολουθεί τους πολίτες και καταστέλλει κάθε διαφωνία. Οι χριστιανοί διώκονται και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κατάφωρες διακρίσεις. Άνθρωποι στέλνονται στα στρατόπεδα κρατουμένων χωρίς ελπίδα να απελευθερωθούν.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν καταγγελίες για «φρικιαστικά ιατρικά τεστ βιολογικών και χημικών όπλων» σε ανάπηρους και σε πολιτικούς κρατουμένους, αλλά αναφέρουν πως θέλουν να ερευνήσουν περαιτέρω.
Η εξόντωση πολιτικών κρατουμένων από τη Βόρεια Κορέα κατά τις πέντε περασμένες δεκαετίες μπορεί να ισοδυναμεί με γενοκτονία, αναφέρεται στην έκθεση, παρόλο που ο νομικός ορισμός της γενοκτονίας αφορά κανονικά την εξόντωση μεγάλων τμημάτων εθνικών, εθνοτικών ή θρησκευτικών ομάδων.

Οι βορειοκορεάτες μετανάστες και λιποτάκτες που επαναπατρίζονται από την Κίνα αντιμετωπίζουν βασανιστήρια, κράτηση, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και υποχρεωτικές αμβλώσεις, αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Κίρμπι προειδοποίησε τον επιτετραμμένο της Κίνας στη Γενεύη Βου Χαϊτάο με επιστολή του στις 16 Δεκεμβρίου ότι οι υποχρεωτικοί επαναπατρισμοί μπορεί να ισοδυναμούν με «διευκόλυνση και υπόθαλψη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», τονίζεται.

Ο Βου, σε απάντησή του που δημοσιεύεται επίσης στην έκθεση, αναφέρει πως το γεγονός ότι μερικοί από τους παράνομους βορειοκορεάτες μετανάστες καταφέρνουν να επιστρέφουν τακτικά στην Κίνα μετά τον επαναπατρισμό τους δείχνει πως οι κατηγορίες για βασανιστήρια δεν είναι αληθείς.