Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι σχεδιάζει να υπάρξει κι ένας τρίτος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, δήλωσε ένα στέλεχος της αντιπροσωπείας των αντιπολιτευόμενων, καθώς οι συνομιλίες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών πλησιάζουν στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας τους χωρίς να υπάρχει καμιά ένδειξη προόδου.

«Ο Μπραχίμι μόλις μας είπε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει ένας τρίτος γύρος, αλλά δεν όρισε την ημερομηνία», δήλωσε ο διαπραγματευτής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμεντ Τζάκαλ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Μπορεί επίσης να υπάρξει μια ακόμη συνεδρία διαπραγματεύσεων αύριο Σάββατο, προσέθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο μεταξύ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Συρίας θα συζητήσει τη δημιουργία ενός μεταβατικού κυβερνητικού σώματος στη χώρα, αν η αντιπολίτευση διακηρύξει επίσημα πως δεσμεύεται σ’ ένα κοινό αγώνα εναντίον της «τρομοκρατίας».

Ο Γκατίλοφ, ο οποίος συναντήθηκε με σύρους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, δήλωσε πως η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη διαπραγματευτική διαδικασία, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Από την δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε από το Πεκίνο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να του παρουσιαστούν νέες προτάσεις για την πολιτική της Ουάσινγκτον όσον αφορά την κρίση στη Συρία, δοθείσης της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης εκεί.

«Ζήτησε από όλους μας να εξετάσουμε διάφορες επιλογές οι οποίες μπορεί να υπάρχουν ή όχι. Η απάντηση στην ερώτηση: έχουν παρουσιαστεί; (είναι) όχι, δεν έχουν. Αλλά αυτή η αποτίμηση, που είναι απαραίτητη, με δεδομένες τις περιστάσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Κέρι στον μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Κίνας.

«Και όταν (οι συνθήκες) έχουν ωριμάσει και ο πρόεδρος καλέσει να εφαρμοστεί κάποια από αυτές τις επιλογές, θα υπάρξει αναμφίβολα συζήτηση σχετικά με αυτές», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.