Εβδομήντα Αφρικανοί ναυτικοί, οι οποίοι είχαν μόλις αφιχθεί στις Σεϋχέλλες για να επιβιβαστούν σε ισπανικά αλιευτικά σκάφη, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές.

Οι ναυτικοί κατάγονται από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Σενεγάλη και τη Γκάνα. Μετείχαν σε μια ομάδα 200 εργαζόμενων που έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στις Σεϋχέλλες για να αντικαταστήσουν τα πληρώματα των αλιευτικών, που αποβιβάστηκαν αφού πέρασαν έξι μήνες στη θάλασσα ψαρεύοντας τόνο.

Οι αρχές των Σεϋχελλών πίστευαν ότι είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα καθώς είχαν απαιτήσει από τους ναυτικούς να έχουν λάβει εκ των προτέρων πιστοποιητικά που αποδείκνυαν ότι δεν ήταν φορείς του ιού. Παράλληλα, φρόντισαν οι ναυτικοί να μην έρθουν σε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό. «Πριν φτάσουν στις Σεϋχέλλες υποβλήθηκαν σε τεστ στη Σενεγάλη και την Ακτή Ελεφαντοστού και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά». Έτσι, έλαβαν το πιστοποιητικό με το οποίο επιτράπηκε η είσοδός τους στη χώρα, είπε ο Επίτροπος Δημόσιας Υγείας Τζουντ Γκίντεον.

Οι Σεϋχέλλες, η οικονομία των οποίων βασίζεται στον τουρισμό, έκλεισαν τα σύνορά τους τον Απρίλιο. Απαγόρευσαν επίσης στα κρουαζιερόπλοια να δένουν στο μεγαλύτερο νησί, το Μάχε, και κατόπιν έκλεισαν και το διεθνές αεροδρόμιο. Καθώς στερήθηκε τα έσοδα του τουριστικού τομέα, η χώρα στράφηκε στην αλιεία (ο δεύτερος σε μέγεθος οικονομικός τομέας της) και δέχτηκε να γίνονται στο έδαφός της οι εναλλαγές των πληρωμάτων, ώστε να εισπράττει συνάλλαγμα.

Όταν έφτασαν στο νησί Μάχε, οι 70 ναυτικοί ελέγχθηκαν ξανά και βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Οι Σεϋχέλλες ζήτησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ελεγχθούν τα εργαστήρια όπου έγιναν τα πρώτα τεστ, που είχαν βγει αρνητικά. «Οι ναυτικοί είναι προς το παρόν σε απομόνωση πάνω στα αλιευτικά και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας», διαβεβαίωσε ο Γκίντεον.

Μέχρι σήμερα στις Σεϋχέλλες είχαν καταγραφεί μόνο 11 κρούσματα της Covid-19, όλα εισαγόμενα. Από τις 6 Απριλίου δεν είχε αναφερθεί κανένα καινούριο κρούσμα στη χώρα.

Επτά ασθενείς με Covid-19 πέθαναν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ιδιωτική κλινική στην Αλεξάνδρεια

Επτά ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό πέθαναν από ασφυξία σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αλεξάνδρειας όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά, όπως έγινε γνωστό από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η φωτιά ξέσπασε το πρωί στο νοσοκομείο Μπαντράουι, στα ανατολικά προάστια της Αλεξάνδρειας. Εκτός από τους επτά ασθενείς που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν επίσης άλλοι επτά άνθρωποι.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα βραχυκύκλωμα στο σύστημα κλιματισμού του κτιρίου και έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, τόσο για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση ήταν οι εγκαταστάσεις της κλινικής όσο και για το αν είχε την άδεια να νοσηλεύει ασθενείς με Covid-19.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει δοκιμάσει σκληρά τις υποδομές και το υγειονομικό σύστημα της Αιγύπτου. Τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες, μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, από ασθενείς που υποστηρίζουν ότι δεν βρίσκουν κρεβάτι στα νοσοκομεία.

Επισήμως, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπερνούν τα 65.000 από την αρχή της πανδημίας και οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 2.800.