Η Τουρκία υποστήριξε χθες, Τετάρτη, πως το βιβλίο του αμερικανού πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον παρουσιάζει «παραπλανητικά» και «παραποιημένα» τις συνομιλίες ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε μέσω του Twitter ότι ο Ερντογάν και ο Τραμπ κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι ο Τραμπ «έκανε πολύ περισσότερα ακούγοντας με προσοχή έναν σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ απ’ ό,τι μερικές από τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις».

Στο βιβλίο του, ο Μπόλτον γράφει πως ο Ερντογάν έδωσε στον Τραμπ ένα υπόμνημα που έγραφε ότι η τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, η οποία ερευνάται από την εισαγγελία της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης για παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, είναι αθώα.

«Ο Τραμπ είπε τότε στον Ερντογάν πως θα φροντίσει το θέμα, εξηγώντας πως οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας δεν είναι δικοί του άνθρωποι, αλλά άνθρωποι του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα διορθωνόταν όταν θα αντικαθίσταντο από τους δικούς του ανθρώπους», γράφει ο Μπόλτον.

Ο Τζέφρι Μπέρμαν εξαναγκάσθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο να παραιτηθεί από τη θέση του εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Η εν λόγω εισαγγελία διεξάγει επίσης έρευνα σε βάρος του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, του Ρούντολφ Τζουλιάνι.

«Η πρόσφατη έκδοση ενός βιβλίου γραμμένου από έναν πρώην υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο παρουσιάζει παραπλανητικά, μονόπλευρα και παραποιημένα τις συνομιλίες του ηγέτη μας προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει ο Αλτούν στην ανάρτησή του.

Ο Αλτούν δηλώνει ακόμη πως ο Ερντογάν υποστηρίζει τις προτεραιότητες της Τουρκίας με κάθε ευκαιρία «τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά», περιλαμβανομένου του ζητήματος της Halkbank.

Αμερικανοί εισαγγελείς κατηγορούν την Halkbank και στελέχη της ότι χρησιμοποίησαν εταιρείες βιτρίνα στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2012 έως το 2016 για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Συνάντηση των διαδίκων με τον δικαστή για τον καθορισμό της ημερομηνίας της δίκης έχει προγραμματισθεί για τις 30 Ιουνίου.