Απορρίπτει το Βατικανό, όπως ανακοίνωσε σήμερα, «την απόπειρα επέμβασης» στις θέσεις της εκκλησίας όσον αφορά τις αμβλώσεις, αλλά «έλαβε γνώση» των παρατηρήσεων του ΟΗΕ όσον αφορά την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από καθολικούς ιερείς.

«Η Αγία Έδρα έλαβε γνώση των τελικών παρατηρήσεων» της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις οποίες θα εξετάσει «με προσοχή», ανέφερε το Βατικανό σε ανακοίνωσή του, στην οποία όμως δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στις παρατηρήσεις του οργανισμού.

Παράλληλα το Βατικανό επέκρινε «μια απόπειρα επέμβασης στη διδασκαλία της Εκκλησίας όσον αφορά την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας», μια αναφορά στις επικρίσεις της Επιτροπής για τις παραδοσιακές θέσεις της Αγίας Έδρας κατά της άμβλωσης και της αντισύλληψης.

«Η Αγία Έδρα επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να υπερασπίζεται και να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών, βάσει των αρχών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Παιδιών και σύμφωνα με τις ηθικές και θρησκευτικές αξίες που υποδεικνύει το καθολικό δόγμα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού κάλεσε σήμερα το Βατικανό να «απομακρύνει αμέσως» όλους τους κληρικούς που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για παιδεραστία ή είναι ύποπτοι για το συγκεκριμένο έγκλημα και να τους παραδώσει στις αρχές.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι «η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και για την προστασία των παιδιών και έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στη συνέχιση της κακοποίησης και στην ατιμωρησία των δραστών».