Ελεύθεροι είναι από σήμερα οι Σιγκαπουριανοί να συναντηθούν με τους συντρόφους και τους φίλους τους σε καταστήματα εστίασης της χώρας τους, η οποία ήρε περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές και στην εστίαση μετά την καραντίνα που είχε επιβάλλει για περισσότερο από δύο μήνες.

Σε πολλούς κατοίκους είχε απαγορευτεί να συναντηθούν με οποιονδήποτε εκτός της οικογένειάς τους από τις αρχές του Απριλίου βάσει των μέτρων που είχαν ληφθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της Covid-19, τα κρούσματα από την οποία ανήλθαν σε 41.000, που είναι ένας από τους υψηλότερους αριθμούς στην Ασία.

Ο 22χρονος Τζέρι και η σύντροφός του -που είχαν να ειδωθούν εβδομάδες- στεκόντουσαν στην ουρά σε ένα κατάστημα με τσάι σε συνοικιακό εμπορικό κέντρο το πρωί.

«Ήρθαμε νωρίς. Θέλαμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό», είπε ο Τζέρι, προσθέτοντας ότι το ζευγάρι σχεδίαζε να περάσει την υπόλοιπη μέρα στο σπίτι χαλαρώνοντας και λέγοντας τα νέα του.

Κοντινό καφέ που σερβίρει πρωινό ήταν ήδη πλήρες με τους υπαλλήλους για την ασφάλεια φορώντας μάσκες να σκανάρουν κωδικούς QR (κωδικός ταχείας απόκρισης) για εντοπισμό επαφών πριν από την είσοδο των πελατών.

Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε το πρώτο της κρούσμα SARS-CoV-2 τον Ιανουάριο και επιδοκιμάστηκε διεθνώς για τις προσπάθειες που κατέβαλε από νωρίς για την αποτροπή της εξάπλωσής του προτού μια άνοδος στα εισαγόμενα κρούσματα και το ξέσπασμα της νόσου σε κοιτώνες όπου συνωστίζονται μετανάστες την ανάγκασαν να επιβάλει καραντίνα.

Σήμερα το πρωί σε όλη την επικράτειά της, παλιοί φίλοι συναντήθηκαν και ήπιαν τσάι σε τραπεζάκια που προηγουμένως ήταν καλυμμένα με κόκκινη ταινία, ενώ τα άδεια μέχρι σήμερα πάρκα είχαν γεμίσει με παιδιά που έπαιζαν στις τσουλήθρες και τις τραμπάλες.

Κάποιοι δεν έβλεπαν την ώρα να πάνε για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο.

Ο 24χρονος Τζον και η 21χρονη Σαμάνθα ήταν ένα από τα ζευγάρια που περίμεναν στην ουρά έξω από ένα κλειστό εστιατόριο σούσι στις 11:00 πμ τοπική ώρα ενώ το προσωπικό ετοίμαζε ακόμη τον χώρο για τον κόσμο που θα συνέρρεε για φαγητό το μεσημέρι.

«Λέγαμε για σούσι εδώ και καιρό», είπε η Σαμάνθα, προσθέτοντας ότι περίμεναν να ξαναβρεθούν και να φάνε έξω και δεν παράγγελναν για το σπίτι γιατί οι τιμές είναι υψηλές για την παράδοση στο σπίτι.

Κάποια καταστήματα είχαν τοποθετήσει πλαστικά διαχωριστικά ανάμεσα στα τραπέζια, ενώ το προσωπικό ενός με χαμηλές τιμές τοποθετούσε εσπευσμένα κίτρινη ταινία στο έδαφος για να τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις σε μια μακριά ουρά που είχε σχηματιστεί έξω από αυτό.

«Ήταν τεράστια αλλαγή, έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει να τρώμε έξω», είπε η 27χρονη Χαϊσίνι αναφερόμενη στην καραντίνα. «Είχα βαρεθεί πολύ», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καθώς στεκόταν με την μητέρα της στην ουρά.