Στους 34.514 έφτασαν συνολικά οι νεκροί λόγω κορονοϊού στην Ιταλία, σε 238.159 έχουν ανέλθει τα κρούσματα, ενώ 180.544 άνθρωποι έχουν ιαθεί, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 333 νέα κρούσματα, 66 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και 1.089 άνθρωποι έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 168 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ και, συνολικά, 2.867 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 20.066 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός. Οι ασθενείς στην Εντατική παρουσιάζουν σήμερα αύξηση (είναι 5 περισσότεροι από χθες) μετά από πολλές ημέρες συνεχούς πτωτικής πορείας.

Σε σχέση με χθες (17/06), τα κρούσματα παρουσιάζουν μικρή αύξηση: νόσησαν 4 περισσότεροι άνθρωποι. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 23, ενώ οι θεραπευμένοι αυξήθηκαν κατά 160.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία συνεχίζονται οι επικριτικές αντιδράσεις σχετικά με τους μαζικούς πανηγυρισμούς στους δρόμους της Νάπολης, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από την ομάδα της πόλης. Χιλιάδες φίλαθλοι το γιόρτασαν… με την ψυχή τους, όμως χωρίς μάσκα και με μηδενικές -ουσιαστικά- αποστάσεις ασφαλείας.

Βάσει της ανταπόκρισης από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι τόσο ο περιφερειάρχης, Βιντσέντσο ντε Λούκα, όσο και ο δήμαρχος, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, δεν καταδίκασαν με την πρέπουσα αυστηρότητα την παραβίαση των κανόνων που έχουν ορισθεί για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο, χαρακτηριστικά, για «στιγμές αλλοφροσύνης», ενώ προσθέτουν ότι προκλήθηκαν ζημιές σε ιστορικό σιντριβάνι και ότι δεν έλειψαν και κάποιες στιγμές βίας: την ώρα των εορτασμών, τρεις άνδρες έριξαν κάτω δυο νέους που επέβαιναν σε μηχανή και μέσα σε δευτερόλεπτα απομακρύνθηκαν με το δίτροχο.