Σε ισχύ παραμένουν οι κανονισμοί που αφορούν την τήρηση απόστασης και τη χρήση προστατευτικής μάσκας, ενώ παρατείνεται έως το τέλος Οκτωβρίου η απαγόρευση μεγάλων διοργανώσεων, αποφάσισαν χθες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Ταυτόχρονα, τα σχολεία θα πρέπει το αργότερο μετά τις θερινές διακοπές να επιστρέψουν σε κανονική λειτουργία, εφόσον όμως το επιτρέπει η εξέλιξη του κορονοϊού.

Η σημερινή διάσκεψη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από μήνες με φυσική παρουσία όλων των συμμετεχόντων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Καγκελαρία προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού. Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ περιέγραψε τη σημερινή συνάντηση ως «αρμονικότερη», με το βλέμμα στο τεταμένο κλίμα που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα στις σχέσεις της Καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ με κάποιους από τους Πρωθυπουργούς, λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων στο θέμα της χαλάρωσης των περιορισμών.

Αναφερόμενη στην υποχρέωση για τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου και χρήση μάσκας, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «βρίσκεται στον πυρήνα, όσο δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο κατά του κορονοϊού και πρέπει να προστατευόμαστε». Βλέπει κανείς ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται εκεί όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, επισήμανε η Καγκελάριος και περιέγραψε ως «ορόσημο» τη δημιουργία της εφαρμογής για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που τέθηκε χθες σε λειτουργία. Αναφερόμενη ωστόσο στην οικονομική κατάσταση, έκανε λόγο για την «σοβαρότερη ύφεση που έχουμε ζήσει στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία». Θα χρειαστούμε μεγάλη δύναμη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σέντερ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι εδώ, όπως και πριν» και αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Σουηδία, οι οποίες ακολούθησαν εντελώς διαφορετική πρακτική και έχουν, όπως είπε, «δραματικά υψηλότερους» αριθμούς θυμάτων από ό,τι η Γερμανία. Ένα μάθημα από την πανδημία είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω το σύστημα υγείας, πρόσθεσε ο κ. Σέντερ και προειδοποίησε ότι ο κορονοϊός είναι σαν μια σπίθα, από την οποία μπορεί να ξεκινήσει και πάλι μεγάλη πυρκαγιά. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Μαγιόρκα, εξέφρασε την ελπίδα να μην εξελιχθεί σε «νέο Ίσγκλ» (το αυστριακό χωριό από όπου εξαπλώθηκε ο κορονοϊός τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την διάρκεια των χειμερινών διακοπών).