Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Λεονίντ Κοζάρα δήλωσε σήμερα ότι ο ουκρανός ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Ντμίτρο Μπουλάτοφ, που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφού, όπως υποστηρίζει, βασανίστηκε επί μία εβδομάδα, είναι «καλά στην υγεία του» και έχει απλώς «μια αμυχή στο μάγουλο».

«Φαίνεται ότι η ιστορία της απαγωγής του και των βασανιστηρίων που υπέστη δεν είναι καθόλου αληθινή», δήλωσε ο Κοζάρα στα αγγλικά μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

«Η έρευνα συνεχίζεται. Σωματικά ο άνδρας είναι σε καλή κατάσταση, έχει απλώς μια αμυχή στο μάγουλο», πρόσθεσε ο υπουργός της Ουκρανίας στο περιθώριο της Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Οι δηλώσεις αυτές του Κοζάρα, που προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις στην Ουκρανία, «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική άποψη του υπουργού Κοζάρα όσον αφορά αυτή την τραγική υπόθεση», ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός λυπάται βαθιά για όσα συνέβησαν στον Ντμίτρο Μπουλάτοφ και του εύχεται να γίνει γρήγορα καλά», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ο δικηγόρος του Μπουλάτοφ δήλωσε ότι ο πελάτης του υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση την Παρασκευή για να του τοποθετηθούν ράμματα και εξακολουθεί να βρίσκεται «στην εντατική».

Χθες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανακοίνωσε ότι ο Μπουλάτοφ μπορεί να δεχθεί ιατρική περίθαλψη στη Γερμανία, αν το επιθυμεί.

Στο μεταξύ η ουκρανική αντιπολίτευση, οι ηγέτες της οποίας έλαβαν χθες Σάββατο στο Μόναχο την υποστήριξη της Δύσης, αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα στο Κίεβο νέα συνάντηση ενώπιον των διαδηλωτών που είναι αντιμέτωποι με την κόπωση, το κρύο και τον φόβο μιας βίαιης αντίδρασης της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Περισσότερους από δύο μήνες μετά την έναρξη στις 21 Νοεμβρίου της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, που προκλήθηκε από την άρνηση του Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παράλληλη στροφή του προς τη Ρωσία, η αντιπολίτευση που έχει καταλάβει το κέντρο του Κιέβου πρέπει πλέον να σκεφτεί νέους τρόπους για να διατηρήσει η κινητοποίηση τον παλμό της, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η εποχή των μεγάλων διαδηλώσεων μοιάζει να έχει περάσει, παρόλο που οι ακτιβιστές που παραμένουν στα οδοφράγματα φαίνονται να είναι εξίσου αποφασισμένοι όπως στην αρχή των κινητοποιήσεων.

Οι άμεσες διεκδικήσεις της αντιπολίτευσης είναι η απελευθέρωση των διαδηλωτών που συνελήφθησαν μετά τις συμπλοκές με την αστυνομία και η δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης.

Επίσης ζητούν την αποχώρηση του Γιανουκόβιτς από την εξουσία και την επαναφορά του συντάγματος του 2004, δηλαδή τον περιορισμό των εξουσιών του προέδρου.

Όπως συνήθως, η σημερινή συνάντηση στην πλατεία Ανεξαρτησίας θα ξεκινήσει με προσευχή στην οποία θα παραστούν πολλοί ιερωμένοι.

Σήμερα δεν αναμένεται να είναι παρόντες οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι χθες συνομίλησαν στη Γερμανία με δυτικούς αξιωματούχους στους οποίους εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πιθανότητα επέμβασης του στρατού. Αυτές οι συναντήσεις και οι δηλώσεις τους από τη Γερμανία μεταδόθηκαν εκτενώς από τα αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στο Κίεβο.