Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και στις έξι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις σχετικά με μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την μείωση μέρους της πυρηνικής δραστηριότητας της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει χώρες της δύσης και ο ΟΗΕ αναμένεται να λάβει χώρα τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές.

«Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση, η οποία πρόκειται να γίνει σύντομα», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναφερόμενος στο σχέδιο το οποίο προβλέπει οι συνομιλίες να ξεκινήσουν στα μέσα του Φεβρουαρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. «Ένας από τους λόγους που (οι συνομιλίες) μετακινούνται στη Νέα Υόρκη είναι η υποδομή του ΟΗΕ, η οποία είναι παρόμοια με αυτή στη Γενεύη».

Άλλος ένας δυτικός διπλωμάτης επιβεβαίωσε την εκδοχή που έδωσε ο συνάδελφός του.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να εφαρμόζουν την υπεσχημένη άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει σε βάρος του Ιράν στους τομείς των εξαγωγών πετρελαίου, του εμπορίου πολύτιμων μετάλλων και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο και τέθηκε σε ισχύ την 20ή Ιανουαρίου, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σε αντάλλαγμα για τα βήματα που έκανε η Τεχεράνη, διακόπτοντας μέρος των πιο επίμαχων διαστάσεων του πυρηνικού της προγράμματος, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία θα «τηρήσουν την υπόσχεση να αρχίσουν να αίρουν ένα μέρος των κυρώσεων όπως έχει συμφωνηθεί με το Ιράν».