Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι θα κινηθούν νομικά για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή μιας διαδήλωσης το Σάββατο στο Σίδνεϊ με κεντρικό σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν», επικαλούμενες τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού καθώς αναμένεται μεγάλη συμμετοχή.

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας πήρε την απόφαση αυτή αφού ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε τους πολίτες να μην συμμετάσχουν σε αντίστοιχη διαδήλωση στη Μελβούρνη και σε άλλες πόλεις, εξηγώντας ότι θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να εκφράσουν την οργή τους για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις των ΗΠΑ.

«Η υγειονομική σύσταση είναι απολύτως ξεκάθαρη, δεν είναι καλή ιδέα να πραγματοποιηθεί» η συγκέντρωση, δήλωσε στους δημοσιογράφους από την Καμπέρα.

«Ας βρούμε έναν καλύτερο τρόπο και έναν άλλο τρόπο να εκφράσουμε αυτά τα αισθήματα (…) ας ασκήσουμε με υπευθυνότητα της ελευθερίες μας», πρόσθεσε ο Μόρισον.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας είχε εγκρίνει τη διαδήλωση στο Σίδνεϊ καθώς πίστευε ότι οι συμμετέχοντες δεν θα ξεπερνούν τους 500. Όμως τώρα οι διοργανωτές αναμένουν χιλιάδες ανθρώπους.

«Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας δεν θα είχε επιτρέψει ποτέ σε χιλιάδες ανθρώπους να αψηφήσουν με αυτό τον τρόπο τις υγειονομικές συστάσεις» δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν στους δημοσιογράφους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας θα εξετάσει την υπόθεση σήμερα το απόγευμα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η διαδήλωση στη Μελβούρνη είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί κανονικά και έχει την έγκριση της αστυνομίας, αν και ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους έχει ζητήσει από τους πολίτες να μην συμμετάσχουν.

Οι διαδηλώσεις αυτές θα φέρουν στη δημοσιότητα και την αστυνομική βία στην Αυστραλία εναντίον των Αβορίγινων.

Τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα αναφέρεται καθημερινά μονοψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων της covid-19, ενώ υπάρχουν ακόμη 490 ασθενείς από τους οποίους μόλις 25 νοσηλεύονται.