Εδώ και δυο ημέρες αγνοείται η τύχη ενός Ουκρανού ακτιβιστή και σφοδρού πολέμιου του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προκαλώντας φόβους για την τύχη του, μετά τον εντοπισμό προχθές σε προάστιο του Κιέβου, του άψυχου σώματος ενός ακτιβιστή, ο οποίος είχε απαχθεί.

Ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, 35 ετών, ένας από τους ηγέτες του κινήματος των διαδηλωτών με αυτοκίνητα, Automaïdan, το οποίο έχει οργανώσει πολλές θεαματικές διαμαρτυρίες μπροστά από την εξοχική κατοικία του Γιανουκόβιτς, δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Τετάρτη το απόγευμα, δήλωσαν σύντροφοί του.

Η σύζυγος του Μπουλάτοφ ανέφερε χθες το βράδυ την εξαφάνισή του στην αστυνομία και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας σύμφωνα με το πρακτορείο Iντερφάξ.

«Πηγαίνουμε εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα. ‘Εχει γίνει επικίνδυνο να είναι κανείς ακτιβιστής του Automaïdan», είχε δηλώσει ο Μπουλάτοφ, πατέρας τριών παιδιών σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Ukraïnska Pravda.

«Εάν μού συμβεί κάτι, θα προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη οργή. Εάν αυτό βοηθήσει (το κίνημα αμφισβήτησης) ας μού συμβεί. Μεγάλωσα στην ΕΣΣΔ και δε θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν κατά τον ίδιο τρόπο», είχε πει στη συνέντευξή του αυτή.

‘Ενας άλλος ηγέτης του Automaïdan, ο Σεργκέι Κόμπα εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά την Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να είμαι ελεύθερος και να κάνω ό,τι μπορώ για την πατρίδα μου από το να εκτίσω μια 15ετή ποινή σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Η εξαφάνιση του Μπουλάτοφ είναι το ίδιο ανησυχητική με εκείνη ενός άλλου ακτιβιστή, του Γιούρι Βερμπίτσκι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός «με σημάδια βασανισμού» στο σώμα του, σε προάστιο του Κιέβου,προχθές, μια ημέρα αφότου απήχθη μαζί με έναν ακόμα ακτιβιστή, τον Ίγκορ Λουτσένκο, τον οποίο οι απαγωγείς του ξυλοκόπησαν και εγκατέλειψαν σε δάσος, αλλά κατάφερε να βγει ζωντανός.

Μια ακόμα ακτιβίστρια του κινήματος Automaïdan, η δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης Τετιάνα Τσορνοβόλ, ξυλοκοπήθηκε άγρια από αγνώστους σε προάστιο του Κιέβου τον Δεκέμβριο.