Την αγανάκτησή της εξέφρασε σήμερα και μετά τις καταγγελίες ενός Ουκρανού αντικυβερνητικού διαδηλωτή, ο οποίος ισχυρίστηκε πως απήχθη και βασανίστηκε επί μία εβδομάδα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Είμαι κατάπληκτη από τα εμφανή σημάδια παρατεταμένου βασανισμού και κακοποίησης» του ουκρανού ακτιβιστή Ντμίτρο Μπουλάτοφ, πολύ ενεργού εναντίον του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

Ο ακτιβιστής αυτός, ηλικίας 35 ετών και πατέρας τριών παιδιών, εξαφανίστηκε στις 22 Ιανουαρίου και εγκαταλείφθηκε χθες Πέμπτη σε ένα δάσος σε προάστιο του Κιέβου αφού κρατήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία και βασανίστηκε για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η Άστον συνέδεσε την υπόθεση του Μπουλάτοφ με εκείνη του ακτιβιστή Γιούτι Βερμπίτσκι, η σορός του οποίου, που έφερε σημάδια βασανισμού, εντοπίστηκε σε ένα δάσος στις 22 Ιανουαρίου.

«Πρόκειται για δύο υποθέσεις συγκεκριμένης στοχοποίησης» των ηγετών της Automaidan, του κινήματος διαδηλωτών με αυτοκίνητα που έχει διοργανώσει πολλές διαμαρτυρίες έξω από την εξοχική κατοικία του προέδρου Γιανουκόβιτς, εκτίμησε η Άστον.

«Όλες αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία κάλεσε τις ουκρανικές αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η τρέχουσα ατμόσφαιρα εκφοβισμού και ατιμωρησίας που επιτρέπει να γίνονται τέτοιες πράξεις».

Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τον Γιανουκόβιτς να καταργήσει τους νόμους που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης καθώς και τη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι υιοθετήθηκαν στις 16 Ιανουαρίου.

«Εκφράζουμε τη φρίκη μας για τους θανάτους που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ερευνηθεί αμέσως, εις βάθος και ανεξάρτητα. Ζητάμε επίσης να διενεργηθεί έρευνα για τις καταγγελίες για απαγωγές και βασανιστήρια», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Νάβι Πιλάι.