Σήμερα θα ξεκινήσουν οι έρευνες για την ανάσυρση πτωμάτων από τα ερείπια του οίκου Ευγηρίας «Résidence du Havre» που κάηκε χθες στο Κεμπέκ του Καναδά, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί πέντε θάνατοι και 30 άτομα αγνοούνται.

Οι έρευνες στα ερείπια προαναγγέλλονται δύσκολες και επώδυνες λόγω των καιρικών συνθηκών, εξήγησε ο Γκι Λαπουέντ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ασφάλειας του Κεμπέκ σε ενημέρωση του Τύπου.

Με τις ποσότητες νερού που ερρίφθησαν για την κατάσβεση της φωτιάς και με τη θερμοκρασία ν΄αγγίζει τους -30 βαθμούς στην περιοχή, ένα στρώμα πάγου, πάχους 10 έως 30 εκατοστών, καλύπτει τα ερείπια, εξήγησε ο Ιβόν Σαρόν, ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Οι ιατροδικαστές και οι διασώστες θα κινηθούν με ιδιαίτερη προσοχή ώστε κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού και ανάσυρσης των νεκρών να μην διαμελιστούν των πτώματα, σύμφωνα με τον Γκι Λαπουέντ.

Για τους διασώστες και τους πολιτικούς αξιωματούχους, ο απολογισμός θα αυξηθεί καθώς οι 50 έως 60 ηλικιωμένοι που διέμεναν εκεί, είχαν σοβαρά κινητικά προβλήματα και τουλάχιστον οι μισοί ήταν πάνω από 85 ετών.

«Πολλοί λειτουργούσαν ημιαυτόνομα, σχεδόν όλοι σε αναπηρικό καροτσάκι ή με περιπατητή, ορισμένοι έπασχαν από Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο» δήλωσε η αντιδήμαρχος της κοινότητας Ζινέτ Καρόν.

«Πρέπει να διατηρούμε ελπίδες αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως θα υπάρξουν σημαντικές ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε στα τηλεοπτικά δίκτυα ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στον τριώροφο οίκο ευγηρίας  στις όχθες του Ποταμού του Αγίου Λαυρεντίου, περί τα 230 χλμ. βορειοδυτικά του Κεμπέκ Σίτι, στον ανατολικό Καναδά. Γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Η πιο παλιά πτέρυγα του κτιρίου, στην οποία υπήρχαν μικρά διαμερίσματα για ζευγάρια και μονόκλινα δωμάτια ταχύτατα τυλίχτηκε στις φλόγες. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθούν τα αίτια και οι συνθήκες της τραγωδίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η πιο παλιά πτέρυγα του γηροκομείου δεν ήταν εξοπλισμένη με σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης.

Στις 00.20′ τοπική ώρα ένας γείτονας, ο Μάριο Μισό, κάλεσε την πυροσβεστική μόλις είδε καπνούς και φλόγες από ένα δωμάτιο του δευτέρου επιπέδου του κτιρίου. «Ακούγαμε φωνές μέσα από το γηροκομείο», δήλωσε ένας γείτονας. Γύρω στις 01.00 τοπική ώρα το κτίριο είχε τυλιχθεί στις φλόγες».

Ο Ζακ Μπελανζέ, ο διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας, δήλωσε ότι 13 τραυματίες διακομίσθηκαν στα νοσοκομειακά κέντρα της περιοχής, όπως και δύο πυροσβέστες που δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις, ενώ μόλις δέκα ένοικοι της σύγχρονης πτέρυγας του γηροκομείου φιλοξενούνται σώοι σε αίθουσες του γειτονικού σχολείου. Το φαρμακείο και ένα τοπικό κέντρο πρώτων βοηθειών, ακριβώς δίπλα από το γηροκομείο, έγιναν στάχτη.