Αμφιβολίες για την επιτυχή έκβαση της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία «Γενεύη 2» εξέφρασε ο ιρανός πρόεδρος  Χασάν Ροχανί στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κήρυξε της έναρξη της διάσκεψης στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου οι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της εξόριστης αντιπολίτευσης θα συναντηθούν για πρώτη φορά από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Ο Μπαν Κι-μουν κήρυξε την έναρξη της διάσκεψης παρουσία εκπροσώπων σαράντα περίπου χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

«Εξαιτίας της απουσίας παραγόντων με επιρροή στη συνάντηση, αμφιβάλλω για την επιτυχία της διάσκεψης Γενεύη 2 στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας… και στην αποτελεσματικότητά της στην επίλυση της συριακής κρίσης. Η Γενεύη 2 έχει αποτύχει πριν ακόμη ξεκινήσει, είπε ο ιρανός πρόεδρος Ροχανί.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανακάλεσε χθες την πρόσκληση που απηύθυνε προς την Τεχεράνη για να συμμετάσχει στη διάσκεψη, έπειτα από την έντονη αντίδραση της συριακής αντιπολίτευσης η οποία απείλησε να μην μεταβεί στο Μοντρέ, εάν στις συνομιλίες συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του Ιράν, κύριου περιφερειακού σύμμαχου της Δαμασκού.