Εγκρίθηκε από την διεύθυνση του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος η πρόταση του γραμματέα του Ματέο Ρέντσι για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, με 111 ψήφους υπέρ, 34 αποχές και καμία αρνητική ψήφο.

Σε αδρές γραμμές η πρόταση Ρέντσι προβλέπει την δυνατότητα για τις συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων που θα ξεπερνούν το 35% των ψήφων να αποκτούν πριμ εδρών: θα εξασφαλίζουν από το 53% ως το 55% των εδρών.

Κατά την πρόταση αυτή, αν καμία συμμαχία δεν καταφέρνει να εξασφαλίζει το 35% των ψήφων, θα διεξάγεται δεύτερος γύρος, δεκαπέντε ημέρες μετά τον πρώτο, με τη συμμετοχή των δύο πρώτων κομμάτων.

«Πολλοί με κατέκριναν διότι το Σάββατο συναντήθηκα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τι έπρεπε να κάνω; Να συζητήσω τον νόμο αυτό με το σκυλί του, τον Ντούντου;», διερωτήθηκε ο Ρέντσι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του κόμματός του.

Μέρος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών εκδήλωσε την αντίθεσή του στην προτεινόμενη τροποποίηση του εκλογικού συστήματος: «θεωρώ ότι δεν είναι η ιδανική αλλαγή. Δεν επαναφέρει τον σταυρό προτίμησης, το όριο του 35% είναι πολύ χαμηλό και υπάρχει κίνδυνος να κριθεί αντισυνταγματική», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Τζάνι Κούπερλο.

Όταν ο Ρέντσι απάντησε στον Κούπερλο τονίζοντας ότι δεν περίμενε να προχωρήσει σε κριτικές για τον σταυρό προτίμησης, αφού δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές χάρη σε επιλογή των πολιτών, αλλά «επειδή τον επέβαλε ο κομματικός μηχανισμός», ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος εγκατέλειψε επιδεικτικά την αίθουσα της συνεδρίασης.

Η προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Μπερλουσκόνι και του κόμματός του, του Φόρτσα Ιτάλια. Πρόκειται να κατατεθεί στην βουλή την 27η Ιανουαρίου.

Μένει να διαπιστωθεί, όμως, αν θα μπορέσει να εγκριθεί χωρίς σημαντικές αλλαγές, μέχρι τον Απρίλιο, όπως επιθυμεί ο Ρέντσι, ή αν οι κριτικές της αριστερής ομάδας του κόμματός του και οι ενστάσεις της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο θα οδηγήσουν τελικά στην επαναφορά του σταυρού προτίμησης.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η έγκριση της μεταρρύθμισης αυτής είναι πιθανό να επισπεύσει το τέλος της κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον Ενρίκο Λέτα, με προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.