Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του Βελιγραδίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει, σήμερα, στις Βρυξέλλες, με την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη Σερβίας-ΕΕ, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και παρουσία του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε.

Τη Σερβία θα εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη ο πρωθυπουργός της χώρας Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Θα είναι μια τελετή με κυρίως συμβολική σημασία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέφαν Φούλε, Πέτερ Στάνο, στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ».

Βάσει πρωτοκόλλου, στη Διάσκεψη, θα ανακοινωθεί πρώτα η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ και θα ακολουθήσει αμέσως μετά η παρουσίαση της διαπραγματευτικής πλατφόρμας της Σερβίας.

Την περασμένη Παρασκευή, η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε, υπό την μορφή του εμπιστευτικού, ένα εισαγωγικό κείμενο, το οποίο και θα διαβαστεί στη διάρκεια της Διάσκεψης.

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ, που υιοθετήθηκε σε Υπουργική Διάσκεψη στα τέλη του 2013, παραμένει, επίσης, εμπιστευτικό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του «Τανγιούγκ» πρόκειται για ένα έγγραφο 25 σελίδων, που αποτελείται από τρία τμήματα: τις βασικές αρχές της διαπραγμάτευσης, το περιεχόμενο των συνομιλιών και τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Το πλαίσιο περιλαμβάνει μια περιγραφή και των 35 κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με το τελευταίο κεφάλαιο, που αφορά τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας να τραβά τη μεγαλύτερη προσοχή. Το κεφάλαιο αυτό, άλλωστε, αποτέλεσε αντικείμενο αψιμαχιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την περασμένη χρονιά.

Η τελική έκδοση του διαπραγματευτικού πλαισίου περιλαμβάνει μια μνεία βάσει της οποίας μια εκτενή εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας- και όχι συνολική εξομάλυνση όπως επέμεναν η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία.

Το ίδιο πλαίσιο προβλέπει επίσης την υπογραφή μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ, κάτι που Ευρωπαίοι διπλωμάτες βλέπουν ως εγγύηση προς μια μόνιμη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών και όχι ως αίτημα για πλήρη αναγνώριση του Κοσόβου, επισημαίνουν αναλυτές στη Σερβία.

Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για το Κόσοβο, της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν ανακοίνωσε πως το κεφάλαιο 35 θα εξεταστεί ήδη από αύριο, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, με τους αξιωματούχους της ΕΕ να δίνουν περισσότερες εξηγήσεις για το τι αναμένουν από την όλη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των κεφαλαίων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για κάθε ένα από τα κεφάλαια ξεχωριστά, με τη συζήτηση για το πρώτο ν’ αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Κατά γενικό κανόνα, τα κεφάλαια που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη, την αστυνόμευση και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι αυτά που ανοίγουν πρώτα, αλλά στην περίπτωση της Σερβίας αναμένεται πως στα παραπάνω θα προστεθεί και το κεφάλαιο 35.

Με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας να έχουν διαρκέσει συνολικά οχτώ χρόνια (με διάλειμμα δύο ετών εξαιτίας της αποτυχίας της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία) και τη χώρα αυτή να εισχωρεί τελικά πέρυσι στην ευρωπαϊκή οικογένεια εκτιμάται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ θα ολοκληρωθούν το νωρίτερο ως το 2020.