Υπέρ των πρόωρων βουλευτικών εκλογών μαζί με τις επικείμενες εκλογές στο Δήμο Βελιγραδίου τάσσεται ο πρόεδρος της σερβικής βουλής και αντιπρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS).

Ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς διευκρίνισε ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα επηρέαζε τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

«Οι παράλληλες βουλευτικές και δημοτικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου. Επιπροσθέτως, η εκλογική διαδικασία θα είναι σύντομη εάν προκηρυχθούν εκλογές, όχι μεγαλύτερη από 45 ημέρες» εξήγησε.

Σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο πρόεδρος της σερβικής βουλής ανέφερε ακόμη ότι το SNS δεν έχει ακόμη αποφασίσει επί του θέματος, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής.

Μια κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του SNS, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα είχε μεγαλύτερη δυνατότητα για μεταρρυθμίσεις και στήριξη εντός του κοινοβουλίου κι, επομένως, όλες οι επίπονες και δύσκολες μεταρρυθμιστικές κινήσεις, θα γίνονταν με περισσότερο θάρρος, σημείωσε.

Ο κ. Στεφάνοβιτς υπογράμμισε ακόμη πως καλό θα ήταν οι πολίτες να αξιολογήσουν την κυβέρνηση συνασπισμού και όλα τα κομματικά στελέχη, καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ανοίξουν τις «πόρτες» σε μια πιο ειρηνική περίοδο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.