Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διακήρυξε στις πρωτοχρονιάτικες δηλώσεις του από το Χαμπάροφσκ της ρωσικής Άπω Ανατολής, πως η Ρωσία θα συνεχίσει τη μάχη με τους τρομοκράτες έως την πλήρη εξόντωσή τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να μεταβεί στην συγκεκριμένη τοποθεσία για να υποδεχθεί τη νέα χρονιά σε πρωτοχρονιάτικη δεξίωση για τους διασώστες και τους πολίτες, που υπέφεραν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή.

«Κλίνουμε την κεφαλή ενώπιον των θυμάτων των απάνθρωπων τρομοκρατικών ενεργειών. Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αυστηρότητα τη μάχη με τους τρομοκράτες έως την πλήρη εξόντωσή τους», είπε ο Πούτιν, ο οποίος είχε προηγουμένως σταθμεύσει στην πόλη Τσιτά στη ρωσική Μαντζουρία για να υποδεχθεί στο προεδρικό αεροσκάφος τη σύζυγο και τα τρία παιδιά ενός οδηγού-διασώστη, που είχε χάσει τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει το φορτηγό του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αντιμετώπισης των πλημμυρών.

«Η Ρωσία πάντοτε γινόταν πιο ενωμένη και ομόψυχη» τις στιγμές της δοκιμασίας, παρατήρησε ο Β. Πούτιν, ο οποίος «έσπασε» την παράδοση απευθύνοντας δύο πρωτοχρονιάτικα μηνύματα στους κατοίκους της περιοχής, ένα δια ζώσης και ένα τηλεοπτικό, που προβλήθηκε ήδη στις ανατολικότερες περιφέρειες της ρωσικής Άπω Ανατολής, όπου ήδη μπήκε η νέα χρονιά.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ρώσος ηγέτης απηύθυνε έκκληση ομοψυχίας, χωρίς όμως ευθείες αναφορές στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Μόνο μαζί θα μπορέσουμε να είμαστε ισχυροί, να εξασφαλίσουμε την κίνηση της Ρωσίας προς τα εμπρός και να πετύχουμε την εκπλήρωση των κοινών μας σχεδίων», επεσήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «φυσικά αντιμετωπίσαμε και προβλήματα και σοβαρές δοκιμασίες, όμως την ίδια στιγμή την περασμένη χρονιά καταφέραμε πολλά: η χώρα μας έγινε καλύτερη, πλουσιότερη, ανετότερη, γι’ αυτό και σήμερα ειλικρινά χαιρόμαστε για τον ερχομό του Νέου Έτους, το υποδεχόμαστε με ελπίδα και όνειρα για το μέλλον, ειλικρινά πιστεύουμε στο καλύτερο, στην επιτυχία και αυτά τα αισθήματα και οι επιδιώξεις θωρακίζουν την ενότητά μας».

Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, σημειώνοντας ότι «στη χρονιά που έρχεται χρειάζεται να κάνουμε πολλά στην οικονομία, για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έως την έναρξη των οποίων απέμεινε λίγο περισσότερο από ένα μήνα».

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο Πούτιν είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του εξέφρασε την «αποφασιστική καταδίκη» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βόλγκογκραντ.

Από χθες ο Ρώσος ηγέτης έχει κατά σειρά δεχτεί τηλεφωνικά συλλυπητήρια από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρώτο ηγέτη που είχε ανακοινώσει ότι δεν θα μεταβεί στους Ολυμπιακούς του Σότσι, τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.