Από τις συγκρούσεις υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων με την αιγυπτιακή αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Αλ-Αζχάρ στο Κάιρο, ένας φοιτητής σκοτώθηκε το Σάββατο και δεκάδες συνελήφθησαν όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σαϊμάα Μουνίρ, ακτιβιστής φοιτητής, δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο νεκρός φοιτητής είναι ο Χάλεντ ελ-Χαντάντ, υποστηρικτής του ισλαμικού κινήματος που συνέχισε τις καθημερινές κινητοποιήσεις παρά το χαρακτηρισμό του αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η κρατική εφημερίδα Αλ-Άχράμ ανέφερε πως οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν φοιτητές, υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, που εμπόδιζαν τους συμφοιτητές τους να εισέλθουν στα κτίρια του πανεπιστημίου και να δώσουν εξετάσεις.

Οι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα. Η Αλ-Αχράμ επικαλέστηκε αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τον οποίο ένας φοιτητής σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία συνέλαβε 101 φοιτητές για κατοχή αυτοσχέδιων όπλων, μεταξύ των οποίων βόμβες μολότοφ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε και οι προγραμματισμένες εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά μετά τις συγκρούσεις του πρωινού.

Το Αλ-Αζχάρ, ένα κέντρο σουνιτικών ισλαμικών σπουδών με μεγάλο κύρος, είναι εδώ και μήνες θέατρο διαμαρτυριών εναντίον αυτού που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποκαλούν «στρατιωτικό πραξικόπημα» το οποίο ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έπειτα από ένα χρόνο στην εξουσία.

Η Αδελφότητα κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «βίαιη καταστολή φοιτητικών διαμαρτυριών», λέγοντας σε μια ανακοίνωση πως η ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας σε πανεπιστημιουπόλεις είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να «φιμώσει κάθε φωνή αντίδρασης».

Οι δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν τη δήλωση της Αδελφότητας σύμφωνα με την οποία εννέα φοιτητές του Αλ-Αζχάρ έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία αφότου ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος το Σεπτέμβριο.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε όλη την Αίγυπτο.

Σε δύο πανεπιστημιακά κτίρια ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το Σάββατο. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με μαύρο καπνό που έβγαινε από το κτίριο της εμπορικής σχολής και είπε πως «τρομοκράτες φοιτητές» έβαλαν φωτιά επίσης στο κτίριο της αρχιτεκτονικής σχολής.

Το γραφείο Τύπου της Αδελφότητας στο Λονδίνο είπε πως τη φωτιά στα πανεπιστημιακά κτίρια έβαλαν οι δυνάμεις ασφαλείας και όχι φοιτητές που διαδήλωναν.

Εξάλλου, εισαγγελέας διέταξε τη συνέχιση της κράτησης επτά φοιτητών του Αλ-Αζχάρ που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια συγκρούσεων την Πέμπτη.

Οι φοιτητές είναι οι πρώτοι που οι εισαγγελείς διατάζουν την κράτησή τους με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση, μετά την επίσημη κατάταξη της Αδελφότητας στην κατηγορία των τρομοκρατικών οργανώσεων στις 25 Δεκεμβρίου.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε το Σάββατο ότι ο χαρακτηρισμός από την κυβέρνηση της Αδελφότητας ως τρομοκρατική οργάνωση είχε «πολιτικά κίνητρα» και αποσκοπούσε να θέσει τέρμα σε όλες τις δραστηριότητες του κινήματος.

Σύμβουλος του μεταβατικού προέδρου Άντλι Μανσούρ ανέφερε, σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο, πως η απόφαση δεν ήταν πολιτική: «αντίθετα, είναι η χρήση και εφαρμογή υφιστάμενων νόμων».

Ο Μουστάφα Χιτζάτζι δήλωσε επίσης στην εδρεύουσα στο Λονδίνο εφημερίδα Ασάρκ αλ-Άουσατ πως πιστεύει ότι η Αίγυπτος δεν θα επανέλθει σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης ακόμη και αν η βία συνεχιστεί.