Στην Τζούμπα θα συναντηθούν σήμερα οι ηγέτες πολλών κρατών της ανατολικής Αφρικής για να συζητήσουν τρόπους επίλυσης της κρίσης στο Νότιο Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Καράντζα Κιμπίσο επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD), στην οποία παίρνουν μέρος χώρες της ανατολικής Αφρικής, στο Ναϊρόμπι αύριο Παρασκευή με το ίδιο θέμα. «Αναμένουμε ο πρόεδρος (του Νότιου Σουδάν Σάλβα) Κιρ να είναι παρών, καθώς η σύνοδος γίνεται για εκείνον», δήλωσε ο Κιμπίσο.

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) και η IGAD εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση καλώντας να υπάρξει διάλογος στο Νότιο Σουδάν και να τερματιστούν οι συγκρούσεις.

«Η ΑΕ και η IGAD εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις πληροφορίες σχετικά με την κινητοποίηση πολιτοφυλακών των φυλών στο Νότιο Σουδάν, γεγονός που απειλεί να κλιμακώσει περαιτέρω την κρίση και να την μετατρέψει σε μια εξαιρετικά καταστροφική διαφυλετική σύγκρουση που θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του Νότιου Σουδάν», προειδοποιούν.

Ο Σάλβα Κιρ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τον αντίπαλό του, πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ, ώστε να τερματιστεί η βία, που πλέον βρίσκεται στην δεύτερη εβδομάδα της και έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο Μάκαρ, που αποπέμφθηκε από αντιπρόεδρος της χώρας τον Ιούλιο, έχει επίσης δηλώσει έτοιμος να διαπραγματευτεί, όμως ζητεί την παραίτηση του Κιρ κατηγορώντας τον ότι έχει δικτατορικές τάσεις.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι η σύγκρουση είναι πολιτική και όχι φυλετική. Όμως πολλοί από τους πολίτες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις βάσεις του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι στοχοποιήθηκαν εξαιτίας της φυλής τους. Ο πρόεδρος Κιρ ανήκει στη φυλή Ντίνκα, ενώ ο Μάκαρ στη φυλή Νούερ.

Η Χίλντε Τζόνσον, η απεσταλμένη του ΟΗΕ στον Νότιο Σουδάν, έχει ανακοινώσει ότι έχει επικοινωνήσει και με τους δύο άνδρες.

«Δεν επιθυμούν την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. Και οι δύο έχουν πει ότι επιθυμούν να συνομιλήσουν, να υπάρξει διάλογος και να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη», σημείωσε η Τζόνσον.

«Οι ηγέτες της περιοχής, που είναι μέλη της IGAD, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου. Ελπίζουμε να μπορέσει να σημειωθεί πρόοδος πολύ σύντομα», πρόσθεσε η ίδια προειδοποιώντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι».

Εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει τον ειδικό απεσταλμένο Αλεξάντερ Ρόντος στο Νότιο Σουδάν για να υποστηρίξει μια πολιτική λύση στην κρίση, ανέφερε χθες στον λογαριασμό της στο twitter η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Άστον κάλεσε τις δύο πλευρές να αφήσουν τα όπλα, επισημαίνοντας ότι ανησυχεί βαθιά για την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τον λαό του Νότιου Σουδάν υπογράμμισε ότι ο οργανισμός θα σταθεί στο πλευρό του στην πιο δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από το Σουδάν το 2011.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Κιρ ζήτησε χθες να τερματιστούν οι αδικαιολόγητες σφαγές και οι ωμότητες, την ώρα που ο κυβερνητικός στρατός εξακολουθούσε να μάχεται εναντίον των ανταρτών οπαδών του Ρικ Μάκαρ στην πετρελαιοπαραγωγό πολιτεία του Άνω Νείλου.

«Αθώοι άνθρωποι έχουν αδικαιολόγητα σκοτωθεί. Άνθρωποι στοχοποιούν άλλους εξαιτίας της φυλής στην οποία ανήκουν. Είναι απαράδεκτο. Οι ωμότητες που σημειώνονται τώρα πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο Κιρ, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν στο twitter.

Παρά τις εκκλήσεις της Αφρικανικής Ένωσης για κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι αντάρτες συγκρούονταν χθες στην Μαλάκαλ, πρωτεύουσα της πολιτείας του Άνω Νείλου.