Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι θα προτείνει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού την αύξηση των ειρηνευτικών δυνάμεων που έχουν σταλεί στο Νότιο Σουδάν, ώστε να προστατευθούν καλύτερα οι πολίτες από τη βία που έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου.

«Θα στείλω σήμερα μια επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τις προτάσεις μου για την ενίσχυση των ικανοτήτων προστασίας της UNMISS με επιπλέον στρατεύματα, αστυνομία και επιμελητειακή υποστήριξη», δήλωσε ο Μπαν στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ ήδη έχει προσεγγίσει χώρες και τους έχει ζητήσει να συμβάλουν με στρατιώτες και πόρους.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Μπαν αναμένεται να ζητήσει να αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων στο Νότιο Σουδάν σε περίπου 11.800.

Το 15μελές συμβούλιο είναι πιθανό να υιοθετήσει αύριο Τρίτη μια απόφαση με την οποία θα εγκρίνει τις προτάσεις του γενικού γραμματέα, σημείωσαν διπλωμάτες που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Νότιο Σουδάν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ 7.000 στρατιώτες και 900 αστυνομικοί, αλλά και 2.000 πολίτες. Για να αυξηθεί ο αριθμός τους απαιτείται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σχεδόν 45.000 πολίτες στο Νότιο Σουδάν έχουν ήδη τεθεί υπό την προστασία της UNMISS σε διάφορες βάσεις του ΟΗΕ στη χώρα, υπενθύμισε ο Μπαν. Αυτό έχει συμβεί κυρίως στη Τζούμπα, την Μπορ (στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ) και την Μπέντιου (στην πολιτεία Γιούνιτι).

«Είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω ότι η UNMISS διαθέτει τα μέσα για να εκπληρώσει την ζωτικής σημασίας αποστολή της να προστατεύσει τους πολίτες», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ και με αξιωματούχους της περιοχής σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση αυτή.

Ο Μπαν κάλεσε για μία ακόμη φορά τις δύο αντίπαλες πλευρές, αυτή του προέδρου Κιρ και αυτή του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ, να «σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και Κυανόκρανων», απειλώντας με κυρώσεις «τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους» που ευθύνονται για τις ωμότητες.

Ο γενικός γραμματέας ζήτησε επίσης από τον Κιρ και τον Μάκαρ να διαπραγματευτούν «για να διασφαλίσουν ότι οι οπαδοί τους κατανοούν ότι η συνέχιση της βίας είναι εντελώς απαράδεκτη».

Τέλος, απευθυνόμενος «στον λαό του Νότιου Σουδάν», ο Μπαν υπογράμμισε: «Ο ΟΗΕ σας συνόδευσε στην πορεία προς την ανεξαρτησία (…) Τα Ηνωμένα Έθνη θα παραμείνουν στο πλάι σας και θα κάνουν τα πάντα για να σας προστατεύσουν και να βοηθήσουν τη χώρα να ξαναβρεί την ειρήνη».