Σε 13 ανήλθε ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από την επίθεσης αυτοκτονίας έξω από τη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Τον αριθμό των νεκρών ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, η οποία καταδίκασε την «τρομοκρατική», όπως χαρακτήρισε, ενέργεια.

Το νοσοκομείο του αλ Μορτζ, το οποίο βρίσκεται 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Βεγγάζης, δέχθηκε το πρωί της Κυριακής τις σορούς 3 ανθρώπων, όπως και 17 τραυματίες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή του υπουργείου Υγείας, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με την ίδια το νοσοκομείο της Βεγγάζης δέχθηκε 4 σορούς, όπως και 3 τραυματίες που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Η πράξη αυτή προδοσίας σημειώνεται τη στιγμή που ο λιβυκός στρατός, ιδιαίτερα οι ειδικές δυνάμεις Σάικα (μια μονάδα του λιβυκού στρατού που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια της Βεγγάζης) καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας κυρίως στην πόλη της Βεγγάζης», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Οι λιβυκές αρχές κήρυξαν πένθος 3 ημερών και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την ανασυγκρότηση του στρατού και της αστυνομίας, ζητώντας από το λαό ενότητα απέναντι στις ενέργειες αυτού του είδους.

Από τότε που ξέσπασε η εξέγερση στη Λιβύη με την οποία ανατράπηκε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η ανατολική περιοχή της Λιβύης και ιδιαίτερα η Βεγγάζη αποτελεί το επίκεντρο μιας σειράς επιθέσεων και δολοφονιών.

Τους τελευταίους μήνες, οι επιθέσεις που έχουν στόχο στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δικαστές, αξιωματούχους και υπευθύνους των μέσων ενημέρωσης στη Βεγγάζη και τη Ντέρνα, η οποία βρίσκεται επίσης στην ανατολική Λιβύη, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, αλλά οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να συλλάβουν τους δράστες τους.