Για 14 ώρες πραγματοποιούσε έρευνες η ισπανική αστυνομία χθες και σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνάς της γύρω από το σκάνδαλο για διαφθορά που πλήττει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Η εντολή για την έφοδο της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του PP δόθηκε από τον δικαστή Πάμπλο Ρουθ, ο οποίος διευκρίνισε ότι αναζητεί στοιχεία που να σχετίζονται με τη φερόμενη δρομολόγηση δωροδοκιών από κατασκευαστικές εταιρείες στο κόμμα αυτό και στους επικεφαλής του.

Ο πρώην ταμίας του PP Λουίς Μπάρθενας παρουσίασε φερόμενα μυστικά λογιστικά έγγραφα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι διατηρούσε ένα ταμείο με τα χρήματα δωροδοκιών για το PP μεταξύ του 1991 και του 2009.

Μεταξύ των αποδεκτών των δωροδοκιών αυτών φέρεται ότι βρίσκονται ο Ραχόι και η γενική γραμματέας του κόμματος Μαρία Ντολόρες δε Κοσπέδαλ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός και άλλα στελέχη του PP αρνούνται την συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε παρανομία.

Ο Ραχόι δήλωσε εξάλλου σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες ότι το κόμμα του είναι «ήρεμο» σχετικά με την έφοδο αυτήν της αστυνομίας στα κεντρικά του γραφεία και ότι ο ίδιος είχε δώσει οδηγίες στο PP να συνεργαστεί πλήρως με την αστυνομία στην έρευνά της.

«Έχω απόλυτο σεβασμό για οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνουν τα δικαστήρια. Αναμένουμε την απόφασή τους, αν και δεν ανησυχούμε», σημείωσε ο Ραχόι.

Ωστόσο η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελένα Βαλενθιάνο δήλωσε ότι η αστυνομική αυτή έρευνα αποτελεί μια «πολύ κακή είδηση για το PP, για την κυβέρνηση και για την Ισπανία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των ερευνών αυτών της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος, οι οποίες ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί.