Οι περισσότεροι «οδηγοί» πόλης προτείνουν στους αναγνώστες τους προορισμούς όπου θα ξοδέψουν χρήματα και θα φάνε πλουσιοπάροχα. Ο συγκεκριμένος οδηγός αντιθέτως προτείνει στους φτωχούς τα καλύτερα μέρη για να βρουν ένα δωρεάν γεύμα κι ένα ζεστό μπάνιο.

Η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου στη Ρώμη, μια ομάδα Καθολικών που υπήρξε υποψήφια λόγω του ανθρωπιστικού της έργου για το Νόμπελ Ειρήνης, παρουσίασε τον τελευταίο της οδηγό πόλης για όσους έχουν ανάγκη, σε μια πόλη που πλήττεται σκληρά εδώ και χρόνια από την οικονομική κρίση.

Ο οδηγός για το 2014, τον οποίο ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποκάλεσαν «Οδηγό της Μισελέν για τους Φτωχούς», κυκλοφορεί σε 13.000 αντίτυπα και προσφέρει συμβουλές στον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό των αστέγων και απόρων στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο οδηγός τιτλοφορείται «Ρώμη: Πού να φάτε, να κοιμηθείτε, να πλυθείτε» και η έκδοση μοιάζει με τουριστικό οδηγό.

Η νέα έκδοση έχει 227 σελίδες και καταγράφει 68 τοποθεσίες όπου προσφέρονται συσσίτια, 42 καταφύγια όπου οι άστεγοι μπορούν να κοιμηθούν, 16 τοποθεσίες όπου μπορούν να πλυθούν, όπως και συμβουλές για το πού μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και κοινωνικούς λειτουργούς.

Η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου αποκαλύπτει ότι υπάρχουν περίπου 8000 άστεγοι στη Ρώμη και ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά περίπου 10% τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι άλλοι έχουν σπίτι αλλά χρειάζονται τρόφιμα και κοινωνικές υπηρεσίες.

Στο παρελθόν, η κοινότητα επικέντρωνε τις προσπάθειές της στο να βοηθήσει τους φτωχούς μετανάστες στην Ιταλία.

Όμως «έπειτα από 6 ή 7 χρόνια οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των φτωχών Ιταλών έχει αυξηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, Μάρκο Ιμπαλιάτσο.

Τη Δευτέρα, στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat κατέδειξαν ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων που ζει στην Ιταλία είναι αντιμέτωπο με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 24,8%. Ένα 21% των πολιτών δεν έχει τη δυνατότητα να θερμάνει την κατοικία του, από 18% το 2011.