Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στη Συρία ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η επικείμενη διεθνής διάσκεψη για τη Συρία θα έχει θετικά αποτελέσματα.

«Η συριακή σύγκρουση επιδεινώθηκε πέρα από κάθε φαντασία το 2013», δήλωσε ο γενικός γραμματέας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, κάνοντας έναν απολογισμό των γεγονότων της χρονιάς που φεύγει.

Ο Μπαν Κι-Μουν υπογράμμισε ότι «ο λαός της Συρίας δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια χρονιά, άλλο ένα μήνα, ακόμη και μια άλλη ημέρα, τη βαρβαρότητα και την καταστροφή».

Ακόμη υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που καταγράφονται στη σχετική έκθεση, τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο στην επίθεση του Αυγούστου σε περιοχή της Δαμασκού, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και επίθεσης εναντίον αμάχων.

Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την ελπίδα ότι από την επικείμενη διεθνή σύνοδο για τη Συρία, όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν στην επιτυχία της, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τον τερματισμό της βίας και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, όπως τόνισε.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε επίσης σε άλλες συγκρούσεις και μαζικές θηριωδίες μέσα στο 2013, όπως στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι, παράλληλα με αυτές τις κρίσεις, το 2013 ήταν μια «πολλά υποσχόμενη χρονιά» για τη διπλωματία, φέρνοντας ως παραδείγματα τα παρακάτω:

– Τη συμφωνία-ορόσημο για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

– Τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συνολική συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

– Την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της Συνθήκης για το εμπόριο όπλων.

– Τη συμφωνία των κρατών μελών σε ένα οδικό χάρτη για τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής ατζέντας μετά το 2015.

– Τη διάσκεψη της Βαρσοβίας για το κλίμα και ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας το 2015.

– Τη διατήρηση της ειρήνης και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική.

– Την ειρηνική διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Μαλί.

Επίσης, ο Μπαν Κι-Μουν ανέφερε ότι το 2013 ήταν μια χρονιά αυξημένης συνεργασίας και εταιρικής σχέσης των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Καταλήγοντας, ο Μπαν τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε το 2014 έτος της προστασίας των ανθρώπων για την ασφάλειά τους, για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, για την ευημερία τους και ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μια κρίσιμη περίοδος για τις δύσκολες μεταβάσεις στο Αφγανιστάν και τον αραβικό κόσμο.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στις ηγεσίες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων «να «επιδείξουν προνοητικότητα που θα φέρει επιτέλους μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία». Εκκλήσεις για ειρήνη, συνεργασία, αυτοσυγκράτηση και επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου απηύθυνε επίσης και για τις περιπτώσεις της Ουκρανίας, της Ταϊλάνδης και της Βόρειας Κορέας.

Αναφορά έκανε και στις φυσικές καταστροφές του 2013, ανακοινώνοντας ότι στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 τα Ηνωμένα Έθνη θα διοργανώσουν Συνάντηση Κορυφής για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Κλείνοντας, ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην απώλεια του Νέλσον Μαντέλα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ηγέτες του κόσμου θα μιμηθούν το παράδειγμά του.