Φρένο στις κατηγορίες για συγκάλυψη της πανδημίας του κορονοϊού από την Κίνα έβαλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν.

Ο Ζάο δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης ότι η αναθεώρηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ουχάν, όπου η επιδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, ήταν το αποτέλεσμα στατιστικής επαλήθευσης για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των στοιχείων και ότι η αναθεώρηση είναι συνήθης διεθνής πρακτική.

Παράλληλα, το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση για διεθνή ενότητα κατά του κορονοϊού, μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και αρκετών δυτικών πρωτευουσών για τη διαχείριση της επιδημίας από το Πεκίνο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε όλες οι χώρες για να πολεμήσουμε την επιδημία και να κερδίσουμε τον πόλεμο» εναντίον της Covid-19, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.

Την προηγούμενη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο Μακρόν χαρακτήρισε «αφελές» να πει ότι η διαχείριση της κρίσης από την Κίνα ήταν καλύτερη από αυτή των άλλων χωρών.

Η υγειονομική αρχή της Ουχάν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναθεώρησε τον συνολικό αριθμό των θανάτων κατά 50%, που σημαίνει ότι οι θάνατοι στην πόλη είναι πλέον 3.869, για να διορθώσει αυτό που αποκαλούσε εσφαλμένη αναφορά, καθυστερήσεις και παραλείψεις.

Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την ακρίβεια των πληροφοριών και στοιχείων που δημοσίευσε η Κίνας σχετικά με την έκταση της επιδημίας στη χώρα.

Ξεπέρασαν τις 4.600 οι νεκροί

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Κίνα από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε σε 4.632, από 3.322, μετά την ανακοίνωση νέων στοιχείων από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υγειονομική αρχή της χώρας.

Ο Μι Φενγκ, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Κίνα αύξησε επίσης τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων –με καταμέτρηση έως αργά το βράδυ χθες, 16 Απριλίου, σε 82.692, από 82.367.

Η Ουχάν στην κεντρική Κίνα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι αύξησε κατά 1.290 τον συνολικό αριθμό των θανάτων στο έδαφός της και τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά 325, μετά μια “ολοκληρωμένη ανασκόπηση” των επιδημικών δεδομένων της.