Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία, στη διάρκεια της οποίας θα μεταβεί στη Μπραζίλία και το Σάο Πάολο, για να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την επίσκεψη της βραζιλιάνας προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2012. Στόχος της είναι να «ενισχύσει τη διμερή στρατηγική συνεργασία», σύμφωνα με το μέγαρο των Ηλυσίων, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αυξητική τάση» των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Γαλλία βρίσκεται στην πέμπτη θέση όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βραζιλία, όπου έχουν εγκατασταθεί
500 ως 600 γαλλικές επιχειρήσεις.

Πολλές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης Ολάντ. Επιπλέον, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της γαλλικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο Ολάντ θα αναφερθεί στο θέμα στη διάρκεια της συνάντησής του με την πρόεδρο της Βραζιλίας, η οποία ένα χρόνο πριν, όταν η Γαλλία ξεκινούσε την επέμβαση στο Μαλί, είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της.

Εκτός από τη συνάντησή με την Ρούσεφ, ο γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.