Με διαφορετικό τρόπο περνούν το Πάσχα σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, καθώς ο κορονοϊός ανάγκασε τον κόσμο να αλλάξει τις παραδοσιακές του συνήθειες.

Διαδικτυακές λειτουργίες, σκηνές στις αυλές και βόλτα στην παραλία τηρώντας τις αποστάσεις είναι μερικά από τα πράγματα που έκαναν οι κάτοικοι των δύο χωρών

Ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και στις δύο χώρες τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Νέα Ζηλανδία να έχει επιβάλει διάφορα μέτρα περιορισμού και την Αυστραλία να εφαρμόζει αυστηρά κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σήμερα κατά 51, ο χαμηλότερος εδώ και ένα μήνα, σε 6.289, ενώ έχουν καταγραφεί 59 θάνατοι.

Στη Νέα Ζηλανδία, ο αριθμός όσων έχουν ιαθεί από την COVID-19 συνεχίζει να είναι υψηλότερος από αυτόν των νέων κρουσμάτων, με 14 νέα περιστατικά σήμερα να ανεβάζουν τον συνολικό τους αριθμό σε 1.049. Μέχρι στιγμής τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο που θα προτιμούσα να είμαι αυτή τη στιγμή εκτός από την Αυστραλία», δήλωσε ο επικεφαλής αξιωματούχος για θέματα υγείας Μπρένταν Μέρφι, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ζητώντας όμως από όλους να μην εφησυχάζουν.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ισχυρή μας στάση σε ό,τι αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση».

Η δημοτικότητα της πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντεν καθώς και του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον έχει αυξηθεί, με τους δύο ηγέτες να κερδίζουν θετικά σχόλια για τα μέτρα που έλαβαν με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.

Οι ασυνήθιστες υψηλές θερμοκρασίες –γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου— στην πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας οδήγησαν τον κόσμο στις παραλίες αυτό το σαββατοκύριακο, με την αστυνομία να λέει, ωστόσο, ότι τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Με τις περισσότερες παραλίες να είναι κλειστές για το κοινό και να απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 2 ατόμων, οι Αυστραλοί αναγκάστηκαν να γίνουν δημιουργικοί, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι οικογένειες έστησαν σκηνές κάμπινγκ στους κήπους και τις αυλές τους.

Καθώς οι χώροι λατρείας είναι κλειστοί σε όλη τη χώρα, οι εκκλησίες και οι συναγωγές σε όλη την Αυστραλία μεταδίδουν τις λειτουργίες τους μέσω Διαδικτύου.

Σήμερα, με την πολιτεία της Βικτόρια να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις ακόμα εβδομάδες, 112 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί από το κρουαζιερόπλοιο Greg Mortimer που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη, επέστρεψαν στη Μελβούρνη. Περίπου το 60% των επιβατών του πλοίου βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι ενώ θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας και πλήγμα στην οικονομία λόγω του κορονοϊού, θα είναι «πολύ επικίνδυνο» να σταματήσουν να λαμβάνονται υπόψιν οι συμβουλές των γιατρών και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί.