Τον πρώτο θάνατο εργαζομένου στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης από επιπλοκές του κορονοϊού στη Ρουμανία ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 53 ετών που εργαζόταν ως οδηγός ασθενοφόρου στην Σουτσεάβα, πόλη που βρίσκεται από τα τέλη Μαρτίου σε καραντίνα.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Νέλου Τατάρου. Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι -σύμφωνα με τις εκθέσεις όλων των περιφερειών της Ρουμανίας- 699 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν μολυνθεί από την Covid-19.

Σήμερα το πρωί η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (SCG) ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού ανήλθε σε 203.

Χιλιάδες άνεργοι στη Βουλγαρία

Χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους στη Βουλγαρία, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός απασχόλησης της χώρας.

Από τις 13 Μαρτίου, όταν κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, μέχρι και τις 6 Απριλίου περισσότεροι από 45.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

Η επικεφαλής της διεύθυνσης της υπηρεσίας απασχόλησης Κρεμένα Κάλτσεβα δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας (ΒΝΤ) ότι μόνο σε μία ημέρα, στις 3 Απριλίου, 7.178 άτομα προστέθηκαν στο μητρώο ανεργίας. Από αυτούς, τουλάχιστον οι 5.000 είχαν χάσει τη δουλειά τους (άμεσα ή έμμεσα) εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη Βουλγαρία έχει ξεπεράσει τις 236.000. Οι περισσότερες απολύσεις προέρχονται από κλειστά ξενοδοχεία, εστιατόρια και μεταφορικές εταιρείες, την ώρα που η χώρα «μάχεται» ενάντια στον κορονοϊό, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 23 άτομα και 581 έχουν μολυνθεί.

Από το σύνολο των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, το 12% έχει απολύσει ή πρόκειται να απολύσει προσωπικό. Στο χειρότερο σενάριο, το ποσοστό ανεργίας μπορεί να φτάσει έως και 15% μέχρι το τέλος του 2020 και ο αριθμός των ανέργων σε 350.00.

Η Βουλγαρική Τράπεζα Ανάπτυξης εγκαινίασε νέα προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του COVID-19. Η πρωτοβουλία συμπληρώνει τα κυβερνητικά μέτρα και καλύπτει τομείς που βρίσκονται εκτός του πεδίου των κρατικών ενισχύσεων. Τα προγράμματα αφορούν κυρίως στο λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό.