Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγγυηθεί περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τις πιο ευάλωτες χώρες της Αφρικής και του υπόλοιπου κόσμου να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Αφρική μπορεί να αποκτήσει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς σήμερα στην Ευρώπη. Χρειάζεται τη βοήθειά μας για να επιβραδύνει τη διάδοση του ιού», προειδοποίησε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, σε πολλές γλώσσες, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγγυηθεί περισσότερα από 15 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο να αγωνιστούν κατά του κορονοϊού», πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι «περισσότερα χρήματα θα έρθουν από τις εθνικές κυβερνήσεις». Οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για θέματα ανάπτυξης καλούνται να αποφανθούν επί αυτής της πρότασης στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αύριο Τετάρτη.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή ότι προετοιμάζεται μια δέσμη οικονομικής βοήθειας για την Αφρική και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η Σαουδική Αραβία προβλέπει έως και 200.000 κρούσματα σε λίγες εβδομάδες

Η Σαουδική Αραβία προβλέπει έως και 200.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας.

«Οι μελέτες προβλέπουν ότι στις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμαίνεται από ένα ελάχιστο 10.000 έως το μέγιστο των 200.000» είπε ο υπουργός Ταουφίκ αλ Ραμπία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ολλανδία: Υπάλληλος της βουλγαρικής πρεσβείας ανακλήθηκε γιατί εισέπραττε παράνομα «φόρο» κορονοϊού

Ανώτερος υπάλληλος της βουλγαρικής πρεσβείας στη Χάγη ανακλήθηκε γιατί εισέπραττε παράνομα αυτό που ονόμαζε «φόρο» κορονοϊού από επισκέπτες που ζητούσαν προξενική βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής του προξενικού τμήματος στην ολλανδική πόλη εισέπραττε 5 ευρώ από Βούλγαρους που επισκέπτονταν την πρεσβεία καθώς και φόρο 10 ευρώ από πολίτες άλλων χωρών που επισκέπτονταν τη διπλωματική αποστολή.

“Μια τέτοια συμπεριφορά δεν συνάδει διόλου με τη βουλγαρική διπλωματική υπηρεσία και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή με κανέναν τρόπο”, αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία, προσθέτοντας ότι εξηγήσεις έχουν ζητηθεί και από τον πρεσβευτή της Βουλγαρίας στην Ολλανδία.

Η πρεσβεία δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου δεν διευκρίνισε τι υπηρεσίες ζητούσαν για να βοηθηθούν οι επισκέπτες.

Μεξικό: Η κυβέρνηση προειδοποιεί για σοβαρή έλλειψη γιατρών

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, ενόσω ο κρατικός μηχανισμός επιδιώκει να ενισχύσει τη νοσοκομειακή φροντίδα για να αντιμετωπισθεί η ραγδαία μετάδοση του κορονοϊού στη χώρα.

Το Μεξικό -που έχει καταγράψει επισήμως 2.349 κρούσματα και 125 θανάτους-, είναι από τις χώρες του ΟΟΣΑ με τα μικρότερα ποσοστά ιατρικού προσωπικού ανά κάτοικο, σύμφωνα με μεξικανούς ειδικούς υγείας. Ο δε υπουργός Υγείας Χόρχε Αλκόσερ δήλωσε πως η χώρα έχει ανάγκη να προσλάβει τάχιστα περισσότερους γιατρούς.

«Χρειαζόμαστε 200.000 παθολόγους, από τους οποίους οι 123.000 πρέπει να είναι γενικοί ιατροί και περίπου76.000 εξειδικευμένοι παθολόγοι», τόνισε ο Αλκόσερ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Οι μεξικανοί ειδικοί υγείας έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει πως το σύστημα υγείας της χώρας θα εκτροχιασθεί εάν ο πληθυσμός δεν ακολουθήσει τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Το κύμα της πανδημίας στο Μεξικό εκτιμάται πως απέχει ακόμη αρκετές εβδομάδες από τις γειτονικές ΗΠΑ, που έχουν καταστεί πλέον το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέγ τόνισε χθες πως η κατάσταση στη χώρα πιθανώς θα επιδεινωθεί μετά τις 30 Απριλίου, όταν η «επιδημιολογική καμπύλη» θα αρχίσει να αυξάνει.