Διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να επιβάλλουν πολύ πιο αυστηρά την καραντίνα που έχει επιβάλει για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού έδωσε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε.

Όπως τόνισε ανάμεσα στα μέτρα που αποφάσισε είναι η κατάσχεση των αυτοκινήτων των παραβατών και η μεταγωγή τους σε «κέντρα κράτησης», όπου θα παραμένουν για 30 ημέρες.

«Οι περιορισμοί είναι οι ίδιοι, αλλά θα τους επιβάλλουμε πολύ πιο σκληρά», τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους πολίτες της φτωχής κεντροαμερικανικής χώρας των 6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στη γειτονική Ονδούρα, το υπουργείο Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι θα απαγορευθεί προσωρινά η οπλοφορία με μόνες εξαιρέσεις όσους κάνουν μεταφορές τροφίμων, φορτίων και άλλων απολύτως απαραίτητων αγαθών για τη διάρκεια της συνεχιζόμενης κρίσης δημόσιας υγείας.

Ο Μπουκέλε ξεκαθάρισε πως έδωσε εντολή στους υπουργούς Ασφάλειας και Άμυνας να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα περιορισμού.

Στο Ελ Σαλβαδόρ καταγράφονταν ως χθες Δευτέρα 78 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και τέσσερις θάνατοι από τον Covid-19.

Ο Μπουκέλε είπε ότι τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε σε εθνική κλίμακα θα παραταθούν για 15 ημέρες, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πότε θα αρθούν. Ακόμη, αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνησή του ώστε να εντοπίζονται οι φορείς του ιού και να τίθενται υπό παρακολούθηση.

Αρκετά τεστ για τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι ο ίδιος, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι, θα εξετάζονται συχνά για την Covid-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 Αμερικανούς και έχει καταφέρει πλήγμα στην αμερικανική οικονομία.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό να έχουμε αρκετά τεστ. Δεν είναι κακή ιδέα. Όπως γνωρίζετε το σύστημα διάγνωσης είναι γρήγορο και τόσο εύκολο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο.