Ελβετός επιστήμονας ο οποίος εξέτασε δείγματα από τη σορό του Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ότι οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες πρόβαλαν ανεπαρκή επιχειρηματολογία όταν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστίνιων δεν πέθανε από δηλητηρίαση το 2004.

Οι Γάλλοι ιατροδικαστικοί στους οποίους είχε ανατεθεί να εξακριβώσουν τα αίτια του θανάτου του Αραφάτ απέκλεισαν προχθές (Τρίτη) το ενδεχόμενο να δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο, το οποίο εντοπίστηκε σε αφύσικα υψηλά επίπεδα στο σώμα και τα ρούχα του.

Η ελβετική προσέγγιση μοιάζει με την εκείνη της γαλλικής έρευνας αλλά «σκάβει βαθύτερα» για να ανακαλύψει την απάντηση στο μυστήριο, δήλωσε ο Φρανσουά Μποσούντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λοζάνης (CHUV), ο οποίος βοήθησε στην εκταφή της σορού πριν από ένα χρόνο.

«Οι βασικές μετρήσεις ταυτίζονται με εκείνες των Γάλλων», όμως «όταν επιχειρήσαμε να εξηγήσουμε την προέλευση όσων παρατηρήσαμε καταλήξαμε σε διαφορετικά συμπεράσματα καθώς εμείς εξελίξαμε την έρευνα» δήλωσε ο Μποσούντ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Συμφωνούμε γενικά, με εξαίρεση το ότι οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι το πολώνιο είχε αποτεθεί από ραδόνιο, πρόκειται, όμως, για ένα πολύ αδύναμο επιχείρημα».

Το πόρισμα των Ρώσων ειδικών που επίσης συμμετείχαν στην εκταφή δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί αλλά Παλαιστίνιος ερευνητής είπε πως αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να υποστηριχθεί η θεωρία της δηλητηρίασης.

Τόσο οι Ελβετοί όσο και οι Γάλλοι ερευνητές εντόπισαν υψηλά επίπεδα πολωνίου-210 και μολύβδου-210 στη σορό του Αραφάτ, συγκεκριμένα σε επίπεδο 20 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό στα οστά του.

Οι πιθανές εξηγήσεις για αυτό ήταν τρεις: ότι κάπνιζε, ότι χρησιμοποιούσε οπλισμό ή εξοπλισμό με φωσφορίζουσα βαφή που περιείχε ράδιο, ή η ύπαρξη αερίου ραδονίου στον τάφο του.

Ο Μποσούντ δήλωσε, ωστόσο, ότι το κάπνισμα δε θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο υψηλά επίπεδα πολωνίου-210 και μολύβδου-210, ότι δεν βρέθηκαν ίχνη ραδίου και τα επίπεδα του ραδονίου, φυσικού ραδιενεργού αερίου, δεν ήταν διαφορετικά στον τάφο του Αραφάτ σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο.

«Κάναμε ωστόσο εκτεταμένη έρευνα για να αποκλείσουμε το ραδόνιο» τόνισε. «Καθαρίσαμε τα κόκαλα με χημικό και φυσικό τρόπο για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον τάφο. Εμείς και οι Γάλλοι κάναμε το ίδιο. Φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να εξηγηθούν τα αυξημένα επίπεδα του πολωνίου-210 και μολύβδου-210 από την ύπαρξη του ραδονίου. Αποκλείσαμε το ραδόνιο ως πηγή προέλευσης των αυξημένων τιμών που μετρήσαμε, τη στιγμή που οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι υπήρχε ραδόνιο στον τάφο κι ότι αυτό εξηγεί τα αυξημένα επίπεδα. Αυτό είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο διαφωνούμε» κατέληξε ο ειδικός.