Ο γαλλικός στρατός ανέπτυξε σήμερα 250 στρατιώτες στο Μπαγκουί έπειτα από τις ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, μερικές ώρες προτού δοθεί το πράσινο φως από τον ΟΗΕ σε μια ευρεία γαλλική επέμβαση που αποσκοπεί στο να δοθεί τέλος στο χάος που επικρατεί στη χώρα.

«Περίπου 250 Γάλλοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο Μπαγκουί μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες για να εγγυηθούν την ασφάλεια και να κάνουν περιπολίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, συνταγματάρχης Ζιλ Ζαρόν.

Οι στρατιώτες αυτοί έχουν ως αποστολή να «εγγυηθούν την ασφάλεια των σημείων που θεωρούνται ως ευαίσθητης σημασίας» και «των σημείων συγκέντρωσης» για τους ξένους πολίτες, πρόσθεσε.

«Γύρω στις 03:00 (04:00 ώρα Ελλάδας) σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε πρώην μέλη των Σελεκά και άγνωστα ένοπλα στοιχεία (…) και χρειάστηκε να αντιδράσουν οι γαλλικές δυνάμεις», διευκρίνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Ένα από τα νοσοκομεία του Μπαγκουί έχει καταγράψει τουλάχιστον 8 νεκρούς και 65 τραυματίες από τις ανταλλαγές αυτές πυρών και την βία που ξέσπασε πριν από την αυγή στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όπως γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αποστολή στην χώρα αυτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), οι οποίοι απέστειλαν στο νοσοκομείο αυτό μια ιατρική και χειρουργική ομάδα.

Νωρίτερα ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 64 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στο Μπαγκουί, ενώ αναμένεται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει βυθιστεί στο χάος και σε μια κλιμάκωση της βίας μεταξύ των κοινοτήτων από την ανατροπή τον Μάρτιο του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από έναν ετερόκλητο συνασπισμό ανταρτών στον οποίο κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, τον Σελεκά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υιοθετήσει εντός της ημέρας μια απόφαση η οποία θα δίδει την άδεια στην Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, να επέμβει στρατιωτικά, εξαπολύοντας την επιχείρηση “Sangaris”, σε υποστήριξη της αφρικανικής δύναμης Misca, η οποία είναι παρούσα ήδη στην χώρα αυτή των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων, μια από τις πιο φτωχές του κόσμου.

«Λόγω της έκτακτης ανάγκης που υπάρχει, η βούλησή μου είναι η επέμβαση να γίνει (…) αμέσως μετά την λήψη της απόφασης» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός του Μπαγκουί Νικολά Τιανγκαγέ.

Η απόφαση αυτή την οποία έχει προτείνει το Παρίσι, το οποίο προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμένεται να υιοθετηθεί ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η απόφαση αυτή θα δίδει εντολή για την ανάπτυξη της Misca “για μια περίοδο δώδεκα μηνών”. Η αποστολή της θα είναι η «προστασία των αμάχων, η αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας, η σταθεροποίηση της χώρας» και η διευκόλυνση της παροχής βοήθειας στον πληθυσμό που την χρειάζεται άμεσα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «περίπου 1.200″ Γάλλοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για μια επέμβαση, η οποία θα αρχίσει “τις ερχόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με αξιωματικό της αφρικανικής δύναμης Misca, οι ανταλλαγές πυροβολισμών σήμερα στην πρωτεύουσα ξέσπασαν όταν πρώην αντάρτες Σελεκά, οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί στις νέες δυνάμεις ασφαλείας, εντόπισαν την «διείσδυση» εχθρικών πολιτοφυλακών κοντά στο αεροδρόμιο προτού φτάσουν και σε άλλες συνοικίες.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τζοτόντια δήλωσε σχετικά στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ότι η επίθεση που σημειώθηκε σήμερα την αυγή στην πρωτεύουσα Μπαγκουί «απωθήθηκε».

Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για την βία αυτή σε στοιχεία που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ.

Ο Τζοτόντια, ο οποίος έχει διοριστεί στην προεδρία από τους αντάρτες Σελεκά, απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και σημείωσε ότι προτίθεται “απόλυτα” να παραδώσει την εξουσία μόλις ολοκληρωθεί μια δημοκρατική μετάβαση.

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ειρήνη για όλους», σημείωσε ο Τζοτόντια.