Το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού κατέγραψε σήμερα το Τόκιο, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να επιβάλει καραντίνα.

Τα εγχώρια κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000 και το κρατικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι 78 νέα κρούσματα στην ιαπωνική πρωτεύουσα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των ασθενών σε πάνω από 500.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Άμπε είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πως ο ίδιος και ο δεύτερος τη τάξει στην κυβέρνησή του, ο Τάρο Άσο, δεν θα βρίσκονται πλέον στις ίδιες συνεδριάσεις προκειμένου να προστατευθεί η ηγεσία της χώρας από την επιδημία, κάτι που θα παρεμπόδιζε την μάχη κατά του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσει Νισιμούρα δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν είναι ακόμα σε μια φάση που να απαιτεί να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οδηγώντας σε πιθανή καραντίνα, αν και η κατάσταση είναι επισφαλής αναφέρει το Reuters.

«Μετά βίας κρατιόμαστε. Εάν χαλαρώσουμε ακόμα και λίγο τον έλεγχο, δεν θα προκαλούσε έκπληξη να δούμε ξαφνική αύξηση (στα κρούσματα)» δήλωσε ο Νισιμούρα σε δημοσιογράφους.

Τα κρούσματα έχουν τώρα ξεπεράσει τα 770.000 σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 37.000 θανάτους, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ΗΠΑ, Ιταλία και Ισπανία ξεπερνούν αυτά στην ηπειρωτική Κίνα, από όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Στο Τόκιο, υπάρχουν έντονες φήμες ότι σύντομα θα επιβληθεί καραντίνα, τις οποίες έχει τροφοδοτήσει ο αυξανόμενος αριθμός εγχώριων κρουσμάτων.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων σε όλη τη χώρα που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ξεπέρασε τους 2.000. Έχουν καταγραφεί 59 θάνατοι, σύμφωνα με απολογισμό του κρατικού δικτύου NHK.

Κάποιες επιχειρήσεις στην ιαπωνική κυβέρνηση έχουν ήδη ανακοινώσει ότι περιορίζουν τις δραστηριότητές τους. Σήμερα η εταιρία διαχείρισης πολυκαταστημάτων Isetan Mitsukoshi Holdings ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει κλειστά έξι καταστήματα στο Τόκιο τα σαββατοκύριακα έως τις 12 Απριλίου. Η Koshidaka Holdings, εταιρία λειτουργίας καταστημάτων με καραόκε καθώς και θερμών πηγών, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 200 καταστήματα καραόκε έως τις 13 Απριλίου.

Ωστόσο το όποιο καθεστώς αποκλεισμού στην Ιαπωνία θα είναι διαφορετικό από τα υποχρεωτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε κάποια τμήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ο νόμος περιορίζει τις τοπικές αρχές στο να ζητούν μόνο από τον κόσμο να παραμείνει σπίτι, κάτι που δεν είναι δεσμευτικό.

Η κυβερνήτις του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε έχει ζητήσει από τους κατοίκους της πρωτεύουσας να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ ο ομόλογός της στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, την Οσάκα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.