Το Ισραήλ άνοιξε ένα πυρηνικό καταφύγιο στους λόφους της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να βοηθήσει στον συντονισμό της εκστρατείας για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Το καταφύγιο, που ονομάζεται «Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης», είχε κτισθεί προ δεκαετίας υπό τον φόβο πυρηνικής σύρραξης με το Ιράν και εξαιτίας της ανταλλαγής πυραύλων με την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους περιλαμβάνει χώρους ενδιαίτησης και υποδομές επιτελικής διαχείρισης, ενώ έχει εύκολη πρόσβαση από και προς το κτηριακό συγκρότημα της κυβέρνησης και τις υπώρειες των λόφων στα δυτικά, που οδηγούν στο Τελ Αβίβ. «Το καταφύγιο είναι άλλο ένα εργαλείο για τη διαχείριση, τον εντοπισμό και την εποπτεία. Αντιλαμβανόμαστε κάλλιστα πως η κρίση αυτή θα μας συνοδεύει για μία παρατεταμένη περίοδο ακόμη», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, που δεν θέλησαν να κατονομασθούν.

Ο υπουργός Αμύνης Ναφτάλι Μπένετ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του ανοίγματος του καταφυγίου, δηλώνοντας σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό πως «δεν είναι σημαντικό για την κρίση. Δεν βρισκόμαστε υπό πυραυλική επίθεση για να χρειάζεται να χωθούμε στα υπόγεια».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς είχε αστειευθεί σε άλλον ραδιοσταθμό, τονίζοντας πως η χρησιμότητα του καταφυγίου είναι ελάχιστη «γιατί προστατεύει από βόμβες κι όχι από μικρόβια». Το Ισραήλ έχει καταγράψει 2.666 κρούσματα κορονοϊού και οκτώ θανάτους, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει πως ενδέχεται να κηρυχθεί καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πρώτος θάνατος στην Αρμενία

Μια 72χρονη γυναίκα, που είχε διαγνωστεί με τον νέο κορονοϊό, πέθανε σήμερα στην Αρμενία, έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας, που ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τη νόσο Covid-19 στη χώρα.

Η Αρμενία, με πληθυσμό 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταγράψει 290 κρούσματα του κορονοϊού έως σήμερα.

Δεκαοκτώ νεκροί από τον κορονοϊό στη Ρουμανία

Μία γυναίκα, ηλικίας 76 ετών, η οποία αντιμετώπιζε χρόνιες παθήσεις και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της περιφέρειας Κλουζ, είναι το 18ο θύμα του κορονοϊού στη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (SCG).

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις υπέγραψε το διάταγμα για τον διορισμό του Νέλου Τατάρου ως υπουργού Υγείας. Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί η παραίτηση του Βίκτορ Κοστάκε από τη θέση του υπουργού Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από 130 ιατροί και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα έχουν μολυνθεί από τον Covid-19, μεταξύ των οποίων 90 στη Σουτσεάβα και 36 στο Βουκουρέστι.

Κροατία: Δεύτερος νεκρός από κορονοϊό– Σε 481 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Τον δεύτερο νεκρό από τον κορονοϊό ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της Κροατίας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανήλθαν σε 481.

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας, Βίλι Μπέρος υπογράμμισε ότι η κλινική κατάσταση των περισσότερων ασθενών με κορονοϊό είναι ικανοποιητική και μόνο ένα μικρό ποσοστό νοσηλεύεται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο κ. Μπέρος επανέλαβε ότι οι πολίτες πρέπει να τηρούν πιστά τα μέτρα προφύλαξης και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Απαιτείται – όπως είπε – υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους για να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο «Fran Mihaljevic» στο Ζάγκρεμπ θα γίνει το βασικό κέντρο θεραπείας ασθενών με κορονοϊό που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Κροατίας ανακοίνωσε ότι συνολικά 21 γιατροί, επτά νοσοκόμες είναι θετικοί στον κορονοϊό. Συνολικά, 32.000 άτομα σε όλη τη χώρα είναι σε αυτοαπομόνωση.