«Είναι καιρός η τουρκική αστυνομία να αρχίσει να συμμορφώνεται με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρει η έκθεση του Νιλς Μούιζνιεκς, Επίτροπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Επίτροπος επικρίνει έντονα την Τουρκία για μακρόχρονες, σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαιτίας της συμπεριφοράς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης έναντι διαδηλωτών.

Στην έκθεσή του που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, ο Μούιζνιεκς, με βάση όσα διαπίστωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη χώρα, που πραγματοποιήθηκε από την 1η έως την 5η Ιουλίου 2013, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας της ανάρμοστης, όπως την χαρακτηρίζει, συμπεριφοράς της τουρκικής αστυνομίας έναντι των διαδηλωτών.

Με αφορμή τα γεγονότα του Μαΐου και του Ιουνίου στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ο Επίτροπος κάνει λόγο για ένα «συστημικό πρόβλημα της τουρκικής αστυνομίας», η οποία αποτυγχάνει «να σεβασθεί τα διεθνή πρότυπα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κι υπενθυμίζει τη σωρεία από καταδίκες που έχει εισπράξει η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕΔΑΔ) κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο Επίτροπος υποστηρίζει ότι η Τουρκία οφείλει να αναθεωρήσει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις, το οποίο χαρακτηρίζει «υπερβολικά περιοριστικό για μια δημοκρατική κοινωνία».

Εκφράζει ακόμη την βαθιά του ανησυχία για την στάση των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών έναντι διαδηλωτών που εκδήλωσαν την αντίδραση τους με ειρηνικό τρόπο.

«Ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί , φοιτητές , συνδικάτα και δημοσιογράφοι έγιναν στόχος των ερευνών και υπέστησαν πρόστιμα ή απολύσεις», τονίζει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος και σημειώνει ότι τα μέτρα αυτά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις ελευθερίες της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, καθώς και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

«Η ανάρμοστη συμπεριφορά των στελεχών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Τουρκία συνιστά παραβίαση του κράτους δικαίου», αναφέρει ο Μούιζνιεκς και καλεί τις τουρκικές αρχές να άρουν όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν τις δικαστικές έρευνες ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν εκείνοι που με βάση τεκμηριωμένες καταγγελίες, προέβησαν σε σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των γνωστών γεγονότων.

Για τον Επίτροπο, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η πλήρης λογοδοσία για τα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου που παρανόμησαν θα ήταν η δημιουργία ενός πλήρως ανεξάρτητου μηχανισμού καταγγελιών της αστυνομίας άλλα, όπως διευκρινίζει, η Επιτροπή που δημιουργήθηκε με απόφαση της τουρκικής βουλής για να εποπτεύει την δράση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου «δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο».