Το Σάββατο 31 Μαΐου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις μεγάλες ταραχές στην Τουρκία και οι τούρκοι ακτιβιστές που οργάνωσαν τις διαδηλώσεις του 2013 καλούν σε νέες, απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία ενισχύει τον έλεγχο που ασκεί στη χώρα.

Η μάχη αυτή, η οποία είχε ξεκινήσει από λίγους οικολόγους που ήταν αντίθετοι στην καταστροφή του μικρού πάρκου Γκεζί το οποίο δεσπόζει της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, και τροφοδοτήθηκε από τη βία της αστυνομικής καταστολής, εξελίχθηκε σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.

Στη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου, πάνω από 3.5 εκατομμύρια Τούρκοι σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση βγήκαν στους δρόμους 100 πόλεων για να απαιτήσουν, όπως και στις εξεγέρσεις της Αραβικής άνοιξης, περισσότερη δημοκρατία.

Ένα χρόνο μετά, οι διαδηλωτές θέλουν να αναζωπυρώσουν τη φλόγα του «πνεύματος του Γκεζί» για να καταγγείλουν τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του ισχυρού άνδρα της χώρας.

«Για να θυμίσουμε στον κόσμο ότι δεν έχουμε παραιτηθεί από τις απαιτήσεις μας και από τις νίκες μας, θα είμαστε το Σάββατο στην Ταξίμ», ανακοίνωσε η ένωση μη κυβερνητικών οργανώσεων και μελών της κοινωνίας των πολιτών με την ονομασία Ταξίμ Αλληλεγγύη, η οποία έχει τεθεί επικεφαλής του κινήματος.

Αυτή η έκκληση προς τους πολίτες να διαδηλώσουν δημιουργεί φόβους για νέα βίαια επεισόδια. Διότι, όπως συνέβη και την Πρωτομαγιά, η πλατεία Ταξίμ κηρύχθηκε απαγορευμένη ζώνη από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έχει κινητοποιήσει 25.000 αστυνομικούς για να απαγορεύσουν την πρόσβαση σ’ αυτή.

«Η κυβέρνηση συντηρεί ένα κλίμα έντασης που ενθαρρύνει την αστυνομική βία», δήλωσε η αρχιτέκτονας Μιτσελά Γιαπιτσί, εκπρόσωπος της Ταξίμ Αλληλεγγύη.

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν καταστείλει σκληρά τις διαδηλώσεις στο Γκεζί. Η επέμβασή τους είχε ως αποτέλεσμα 8 νεκρούς, περισσότερους από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις. «Έγιναν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολύ μεγάλη κλίμακα», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Τύπος είναι σε μεγάλο βαθμό φιμωμένος και εκατοντάδες διαδηλωτές απειλούνται με βαριές ποινές φυλάκισης. «Οι τουρκικές αρχές έχουν αρχίσει ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον όλων αυτών που διαδήλωσαν ή που κάνουν τη φωνή τους να ακούγεται», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Καρίμ Λαχιτζί.