Ο Καναδάς θα διατηρήσει τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις κατά του Ιράν, εν αναμονή της τελικής συμφωνίας και παρά την επίτευξη της ενδιάμεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που εγκρίθηκε στη Γενεύη, όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπάιαρντ.

«Η επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων οδήγησε το ιρανικό καθεστώς να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση και να ανοίξει την πόρτα των διαπραγματεύσεων για την ενδιάμεση συμφωνία», δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών. Ο Μπάιαρντ προειδοποίησε ότι μια συμφωνία δεν μπορεί να «παραβιάσει τις συμφωνίες ή να παραβιαστεί με απάτες», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Κατά τον Τζον Μπάιαρντ έως ότου η ομάδα των έξι μεγάλων δυνάμεων ( Κίνα, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) και το Ιράν υπογράψουν οριστική συμφωνία «ο Καναδάς θα διατηρήσει σε πλήρη ισχύ τις αυστηρές κυρώσεις». Ο Καναδάς επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν την περασμένη άνοιξη με την απαγόρευση όλων των εξαγωγών στη χώρα αυτή και όλων των εισαγωγών από το Ιράν, με εξαίρεση αυτές που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα …κ.α ) . Ο Καναδάς έχει επίσης επεκτείνει τις κυρώσεις σε οργανισμούς και ιδιώτες παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία. Συνολικά έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 78 ατόμων και 508 οργανισμών.

Σύμφωνα τώρα με την ενδιάμεση συμφωνία αναμένεται ότι θα χαλαρώσουν οι κυρώσεις σε ορισμένους τομείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά όλες οι αμερικανικές εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις, όπως και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένουν σε ισχύ.