Ιστορική χαρακτηρίστηκε η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των διεθνών δυνάμεων (5+1) για την παύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Για την ώρα προβλέπεται άμεσο πάγωμα του προγράμματος για έξι μήνες.

Βάσει της συμφωνίας, σταματάει άμεσα η πρόοδος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αρχικά για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο δεν θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις. Ωστόσο, η Τεχεράνη διατηρεί το δικαίωμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας για αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη δεσμεύεται να σταματήσει προσωρινά τον εμπλουτισμό ουρανίου πέραν του 5% και να μειώσει τα διαθέσιμα αποθέματα, με σκοπό να πείσει τη Δύση ότι δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Παράλληλα δέχεται να συνεργαστεί με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και να αναστείλει τις δραστηριότητες των πυρηνικών της εργοστασίων.

Στη συνεχεία, καθώς η συμφωνία δεν προβλέπει καμία αναγνώριση στο Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο, οι κυρώσεις θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται σε περίπτωση που διαπιστωθεί αθέτηση από την πλευρά της Τεχεράνης.

Για την επιτήρηση των όρων της συμφωνίας θα συσταθεί κοινή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της ομάδας 5+1 και του Ιράν.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν σταματούν εδώ καθώς η διεθνής κοινότητα επιθυμεί πλήρες λουκέτο στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να καθησυχάσει τον επιφυλακτικό ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την προσωρινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον διαβεβαίωσε ότι θέλει να ξεκινήσει άμεσα τις διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για το θέμα αυτό, σύμφωνα με το Reuters.